Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

В село Кривини извършиха празничен водосвет за здраве

Навръх големия църковен празник Рождество на Пресвета Богородица в едноименния новопостроен църковен параклис в с. Кривини бе извършен празничен водосвет за здраве.
В парка на селото, където се намира параклисът, се събраха много жители и гости на селото. За църковната служба дойдоха кметът на общината Красимира Анастасова, нейният заместник Любомир Вангелов, кметове на села от общината и общински съветници.
Сред присъстващите беше и Иванка Кънчева, която живее от 12 години в с. Кривини. Завършването на храма е една от мисиите, на които тя се е посветила. „Параклисът „Рождество на Пресвета Богородица“ го строихме в продължение на 10 години. Първата копка направихме през ноември 2013 г. Днес всички много се вълнуват, защото беше много трудно. Мога да кажа, че имаме двама герои в нашето село – единият е бившият кметски наместник Иван Добрев. Той постави началото и направи грубия строеж. Другият герой е сегашният кметски наместник Параскева Любчева, защото тя довърши това дело. Бяха направени и дарения от хора, влюбени в селото“ – разказа г-жа Кънчева.
Отец Божидар извърши празничния водосвет. Той отправи своята благословия за здраве на жителите и гостите на с. Кривини. Свещеникът предаде на всички поздрави от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по случай Малка Богородица и храмовия празник. „Нека нашата небесна Майка помага на цялото село и да бъде негов мощен небесен покров. Нека Божието благословение и неговата милост бъдат върху всички вас!“ – каза отец Божидар.
В своето приветствие към присъстващите г-жа Любчева припомни как бе построен параклисът. Тя благодари на община Долни чифлик и лично на кмета Красимира Анастасова, за това че управата се ангажира с осигуряването на средства за строежа и окомплектоването на строителните книжа. През 2016 г. общината отпусна 15 000 лева за параклиса. Кметският наместник отправи и специални благодарности към всички 130 дарители, които в тези трудни времена събраха 10 000 лева за вътрешното обзавеждане на параклиса – камбаната, иконите, иконостаса, църковната утвар. Над 30 души са участвали със собствен труд. Имената на всички са изписани в регистъра на дарителите. Внимателно е попълнена и летописната книга на параклиса от първата му копка до момента. „ Параклисът е духовният дом в селото. Място за единение, надежда и крепка Вяра. Възприемаме го като неделима част от живота ни. Вложихме сили, средства, труд, енергия, старание и всичко това има своя ярък образ, който ще помним“ – каза г-жа Любчева.
Групата за автентичен фолклор към местното читалище изпя 2 песни, а 85-годишната Петра Любчева изпълни Ботевото стихотворение „Моята молитва“. След това вярващите запалиха свещичка за здраве в параклиса и си взеха от осветения рибен курбан, който бе дарен от кметския наместник Параскева Любчева.
Иванка Кънчева разказа и историята на изграждането на параклиса „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Кривини. Преди повече от 120 години на това място е имало джамия. През 1900 г. селото е преосновано от българи. То съществувало и преди това, но било населено с турци. Когато българите се преселили тук и станали повече, започнали търкания между двата етноса. Тогава турците напуснали селото. С течение на времето вече нямало кой да поддържа джамията и тя се саморазрушила.

Г-жа Кънчева припомни, че от древни времена храмовете в т.ч. и джамиите се строят на свещени места със силна положителна енергия. Смята се, че тази енергия дава възможност молитвите на вярващите да стигат по-бързо до Всевишния. „В момента в България има над 7 църкви, построени на местата на стари джамии, като се преориентират в посока изток-запад. Чудесно е, че в Кривини параклисът се намира в парка на селото“ – завърши г-жа Кънчева.

barometar.net