Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Политологът Иво Маев: Местните избори ще се решат от твърдите електорати

Местните избори ще се решат от твърдите електорати – там, където ги има. За партиите е важно наличието на силни местни структури и печеливши ще излязат именно партиите, които разполагат с такива. Това заяви пред БНР политологът Иво Маев в коментар на предстоящия вот за общински съветници и за кметове на 29 октомври.

„Системните партии са тези със силни и жизнени местни структури. С малки изключения не виждам партии извън ГЕРБ и ДПС, които да са вложили в последните години сериозни усилия да поддържат жизнени местните си структури“, посочи събеседникът. И уточни, че техните основни опоненти – от „Продължаваме промяната“ (ПП), още с формирането си заложиха на концепция да създадат дигитална партия и продължават да не обръщат внимание на местните структури.

„Сега изведнъж се появяват с доминиращ брой кандидати за кметове спрямо Демократична България (ДБ), без реално да притежават местни структури, очаквайки съществуващите някъде рехави или крехки структури на ДБ да окажат пълна подкрепа и да изнесат кампанията на плещите си“, коментира той.

Наред с това това първите големи градове по численост имат кандидати, които са излъчени преимуществено от „Продължаваме промяната“, подчерта политологът. „Това означава, че коалиция – ПП-ДБ е силно дебалансирана в полза на ПП, без те реално да имат по места онази тежест, от която всяка партия, претендираща да е системна, се нуждае“, обясни събеседникът.

По думите му голямото отстъпление на ДБ е фактът, че в 24 големи града, за които имат номинации, отсега е ясно, че няма да спечелят – градове, в които например има силно присъствие на ДПС. „ДБ ще получи право да излъчи кандидати за кметове в градове като Кърджали, Разград, Търговище, Силистра. Отсега е ясно, че те не могат да ги спечелят по силата на демографски обстоятелства и наличие на традиционен вот за ДПС“, продължи коментара си Иво Маев. По думите му на някои места ПП издига за кандидат-кметове свои депутати просто защото трябва да издигне някого, а няма хора по места.

Политологът допълни, че от ДПС са пренасочили усилията си към ромското малцинство, давайки си сметка, че голяма част от традиционните им избиратели са напуснали страната, работят в чужбина или когато се провежда местният вот, не се намират на територията на страната. „Мисля, че това ще изиграе лоша шега на ДПС. Ще се търсят онези фигури и социални групи, които могат да бъдат наречени твърд електорат“, отбеляза Иво Маев. Според него малко хора ще участват в предстоящия местен вот.

Относно БСП той посочи, че партията продължава да е изтъкана от вътрешни проблеми. По думите му Ваня Григорова е „недолюбвана“ от партийното ръководство в лицето на Корнелия Нинова.

Сред кандидатите на „Възраждане“ няма достатъчно влиятелни фигури, които да управляват големи градове, смята политологът. „Ако това се случи, това ще е белег, че партията по някакъв начин се развива. Ако не се случи, ще е белег, че тя стагнира политическото си развитие. Кандидатите на партията са доста по-партийно и популистки оцветени отколкото които и да е други кандидати“, посочи Маев, цитиран от investor.bg