Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Путин: САЩ, избършете си очите, епохата на колониалното управление приключи!

САЩ не просто установяват произволно правила. Но при това поучават – кой и как е длъжен да ги изпълнява. Кои сте вие въобще? Какво право имате да предупреждавате когото и да било?

Пленарната сесия на дискусионния клуб „Валдай“ е площадка, която Владимир Путин традиционно използва, за да поразсъждава по всякакви теми. На този форум руският лидер се шегува, теоретизира, спори. Но това е вече при задаването на въпроси. А в началото е уводната част с монолог. Този път държавният глава носеше дебела папка с тезиси.

Според Путин основната причина за действията на Запада е неговата арогантност и могъщество, постигнато чрез ограбване на цялата планета.

Според него историята на Запада по същество е хроника на безкрайната експанзия. Западното влияние в света представлява огромна военно-финансова пирамида и винаги се нуждае от ново „гориво“, за да се поддържа – природни, технологични, човешки ресурси, принадлежащи на други.

Следователно Западът просто не може да спре и не е имал намерение да го направи. Нашите аргументи, увещания, призиви към разума, предложения просто бяха игнорирани.

Владимир Путин отбеляза че, на Запад сякаш са забравили, че съществуват такива понятия като разумна сдържаност, компромис, готовност да отстъпиш от нещо в името на постигането на приемлив за всички резултат. Не, те са буквално обсебени от едно единствено нещо: да продадат интересите си тук и сега, на всяка цена. Ако това е техният избор, нека да видим какво ще се случи.

САЩ налагат на Европа своята икономическа линия, опитват се да заменят законите с някакви правила, това са „някакви глупости“ и „безсмислици“. „През цялото време звучи: „Вие трябва, вие сте длъжни, сериозно ви предупреждаваме“. Кои изобщо сте вие? Какво право имате да предупреждавате? Избършете си очите, епохата на колониалното управление отдавна е приключила“.

Нашето разбиране за цивилизация е различно. Има много цивилизации и нито една от тях не е по-добра от друга. Основните качества на държавата цивилизация са разнообразието и самодостатъчността. Съвременният свят е чужд на унификацията, всяка държава иска да развива свой собствен път. Все повече държави осъзнават своите интереси и потребности, своята идентичност.

Западът е забравил какво е компромис, той иска да продаде интересите си на всяка цена – да видим какво ще стане.

Русия е готова за конструктивно сътрудничество с всички страни, но и за твърдо противопоставяне на тези, които са „привърженици на диктатурата“.

„Комсомолская правда“ събра най-интересните и важни тезиси на президента:

Влизането в НАТО

  • Имаше момент, когато вашият покорен слуга просто изказа предположение – а може би, да влезем и в НАТО? Но не, на НАТО не е нужна такава държава. Ние смятахме, че вече сме свои… Вече няма идеологическо противопоставяне, къде е проблемът? Видно, проблемът е в геополитическите интереси и надменното отношение към другите.

Не са ни необходими териториите на Украйна

  • Украинската криза не е теранормален конфликт. Русия е най-голямата по територия държава в света. Има да усвояваме още и още – и Източен Сибир, и Далечния изток. Това не е териториален конфликт. И дори не е установяване на нов геополитически баланс. Въпросът е много по-фундаментален – става въпрос за принципите, на които ще се базира новият световен ред.

Кои сте вие?

  • САЩ не просто установяват произволно правила. Но при това поучават – кой и как е длъжен да ги изпълнява, кой и как трябва да се държи. И всичко това се говори по откровено грубиянски начин. Това е проява на колониално мислене. През цялото време слушаме – вие сте длъжни, вие трябва, сериозно ви предупреждаваме. Кои сте вие въобще? Какво право имате да предупреждавате когото и да било?

Държави – цивилизации

  • Цивилизациите нищо и никому не налагат, но не позволяват и да бъдат принуждавани. И още нещо важно – никой, разбира се, не трябва да предава собствената си цивилизация. Това е път към всеобщ хаос. Това е противоестествено и отвратително.

Путин припомни, че САЩ отначало прокарват собствения си интерес, а след изборите могат да започнат да прокарват и чужди.

  • Ярък пример: иранската ядрена програма. Как да се работи в такива условия? Къде са ориентирите? Къде са гаранциите? Това ли са правилата, за които говорят? На мястото на стратегическото мислене дойдоха краткосрочните интереси.

Шестте принципа на Путин за новия световен ред

Според президента, те ще помогнат да се сложи ред в международните отношения:

  1. Ние искаме да живеем в открит свят без бариери на пътя на общуването между хората.
  2. Многообразието на света трябва да бъде съхранено и да стане основа на отношенията.
  3. Ние сме за максимална представителност – никой не може да управлява смета за сметка на другите.
  4. Ние сме за всеобща сигурност и стабилен свят — за всички, от великите големи държави до малките страни. Международните отношения трябва да се освободят от блоковия подход.
  5. Искаме справедливост за всички. Епохата на експлооатацията приключи.
  6. Ние сме за равноправие – никой вече не иска да бъде подчинен, да поставя своите интереси в зависимост от богатите и силните.

Границите на Русия

Водещият апомни на Путин фразата му, че границите на Русия не свършват никъде.

  • Това беше казано за първи път в разговор с един от бившите президенти на САЩ в моя дом, в Огарьово. Казах го на шега, разбира се, докато той гледаше картата на Русия. Но всички знаят, че Русия, повтарям, Русия остава най-голямата в света по територия, но ако трябва да сме сериозни, казаното от мен всъщност има цивилизационен смисъл.

Ядреното оръжие

Президентът бе попитан не трябва ли да бъдат опростени правилата за неговото използване

  • Напомням, че според руската ядрена доктрина има две причини за възмжното използване на ядрено оръжие. Първата – ответен насрещен удар, ние отговаряме на агресия. Искам да ви уверя – отговорът ще бъде абсолютно неприемлив за всеки потенциален агресор. При ответен насрещен удар във въздуха ще се появят толкова стотици наши ракети, че у нито един съперник няма да останат шансове за оцеляване.
    Втората причина: заплахата за съществуването на руската държава, дори ако срещу нас използват конвенционално оръжие.

Трябва ли да променяме правилата? А защо? Всичко може да се промени, но не виждам необходимост. Днес няма ситуация, която да заплашва руската държавност.

Снемане на забраната за ядрени изпитания

  • САЩ подписаха акта за забрана на изпитанията на ядрени оръжия, Русия също го подписа и ратифицира. А САЩ подписаха, но не ратифицираха. Днес ние почти сме приключили работата си над съвременните видове стратегическо оръжие. Проведено е последното успешно изпитание на „Буревестник“ – ракета с глобална далекобойност с ядрена установка. Завършихме работата над „Сармат“. Трябва да преминем към масово производство и включването им на бойно дежурство.

Специалистите казват, че за новото оръжие трябва да се убедим, че бойният заряд работи без засечки. Не съм готов да кажа трябва или не да има изпитания. Но да се държим огледално на САЩ е възможно. Но това е въпрос за Държавната Дума – ратификацията може да бъде оттеглена. Ако го направим, това е достатъчно.

Безвъзвратните загуби на Украйна

  • Само от 4 юни насам украинските подразделения загубиха над 90 000 души. Това са невъзвратими загуби, 550 танка. Ние знаем кое и как да придвижим, къде да натиснем. Спокойно вървим към постигането на целите си и ще ги реализираме.

Той е или идиот, или негодяй – Путин за скандала с нациста в канадския парламент

Разбира се, Путин бе попитан за канадския парламент и поканения там нацист.

  • Ако спикерът на канадския парламент е казал, че по време на Втората световна война този канадско-украински или украино-канадски нацист се е сражавал срещу руснаците, той не може да не разбира, че този се е сражавал на страната на Хитлер. Или е бил фашистки колаборационист. Да допуснем, че не го е знаел. Но ако той не знае, че по време на войната срещу Русия са се сражавали Хитлер и неговите помагачи, то той е просто идиот. Той, значи, не е учил в училище, няма елементарни знания. А ако знае, че този човек се е сражавал на страната на Хитлер и го нарича герой на Украйна и Канада, то той е просто негодй. Едно от двете.

Ръстът на бюджета за отбрана

  • Нараснаха разходите за отбрана, но не просто за отбрана, но и за сигурност. Нараснаха около два пъти, бяха 3%, сега са около 6%. Но искам да подчертая, че имаме излишък в бюджеда за третото тримесечие, над 660 млрд рубли, а в годишен план ще имаме дефицит, но само 1%.

Падането на Карабах

  • Много пъти през последните 15 години предлагахме на нашите арменски приятели да отидат на компромиси. Какви? Да върнат на Азербайджан пет региона около Карабах, два да оставят за себе си и така да сърханят териториалната връзка между Армения и Карабах. Но нашите карабахски приятели всеки път казваха: „Не, това ще ни създаде определени заплахи“. А какво ще правите? „Ще воюваме“. Е, добре. В крайна сметка нещата стигнаха до въоръжени стълкновения през 2020 г. – Всичко това беше неизбежно след признаването на суверенитета на Азербайджан над Карабах. Беше само въпрос на времекога и по какъв начин Азербайджан ще наложи там конституционен порядък в рамките на конституцията на Азербайджанската държава, подчерта президентът.

Но, добави Путин, Ереван не престава да бъде наш съюзник.

  • Ние сме готови да оказваме помощ, Армения не престава да е наш съюзник. Ако има хуманитарни въпроси, а такива има, разбира се, сме готови да ги обсъдим и да окажем помощ на тези хора. Това се разбира от само себе си.

Може да унищожиш сърбите, но не и да ги подчиниш

  • Представляват ли Русия или Сърия целиза определени кръгове на Запад? Това е факт! Не разбирам защо Сърбия е цел. По същия начин Русия в началото на 90-те години беше готова на всичко. И какво получихме? Пряка подкрепа за сепаратизма в Кавказ – финансова и даже военна. Бях директор на ФСБ и с удивление наблюдавах какво се случваше. Мисле си „Защо?“. И до днес нямам отговор. Мисля, че това е просто някаква липса на образование, неразбиране на тенденциите, просто желание насила да доубиеш някого. Ето, и Сърбия искат да я доубият. Но нея можеш да унищожиш, но не и да я подчиниш. И това не го разбират.

Прозорци към Европа и на Изток

  • Светът се променя – постоянно да прекрачваш през прозореца, да си късаш панталоните… Защо, когато има и други врати? Аз съм дърводеле четвърти разряд, знам как се правят прозорци, не се притеснявайте.
  • Значи умеете да ги разширявате, уточни модераторът.
  • Ще ги разширим, ако трябва. Ако съответства на нашите национални интереси, ще поработим и над това.

Северен поток

  • Останаща една тръба от „Северен поток 2“. Тя не е повредена и по нея могат да бъдат доставяни 27,5 млрд кубически метра газ в Европа. Това е решение на правителството на ФРГ, повече нищо не е нужно. Днес да решат, утре отваряме вентила и газът тръгва. Но те не го правят. Явно, както казват у нас, вашингтонският обком не позволява.

Русия не е допусната до разследването на терористичния акт Балтийско море. Искам да обърна внимание, че президентът на САЩ публично каза, че те трябва да направят всичко, за да спрат доставките по тези тробопроводи и многозначително се усмихна. Взривяването на тези обекти е акт на международен тероризъм. Резултати от разследването няма. И накрая – кой е виновен. Този, който е заинтересован. А това е американският доставчик на европейския пазар. А с чии ръце са взривени тръбити, това вече няма никакво значение, обобщи Владимир Путин.

Превод и редакция: Епицентър.БГ