Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Ива Митева обвини Вежди Рашидов за репресията срещу нея

Бившият председател на Народното събрание Ива Митева разказа защо е била съкратена от последната си длъжност в парламента, като посочи Вежди Рашидов като  инициатор.

„Разбрах, когато ми връчиха вчера сутринта заповедта. Дойдоха в кабинета ми и я дадоха. Бях изумена, но не беше и неочаквано, защото тези процеси започнаха още в началото на 48-ия парламент. Не разбрах защо ми казват, че няма да работя повече там. Бях на позицията директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“. Това е основата дейност, която се занимава със законодателния процес, която дава становища по конституционната съобразност на законите, която прави правни анализи. И която работи по законите от внасянето им до подписването им и изпращането на президента. Дирекцията е изключително важна за Народното събрание, но за съжаление в този мандат тази дирекция не работи така както трябва да работи. Защото не се иска да се работи по законите. Защото това дори което прочетох като обяснение от страна на парламента за съкращаването на моята длъжност и закриването на дирекцията, е оптимизиране на дейността по правно- техническо обслужване на законодателния процес. Само че законодателния процес не е само правно-техническо обслужване. Това означава, че законите каквито влизат такива ще излизат. Никой не иска да се работи по законите задълбочено и да се правят съответните правни анализи“, каза тя в сутрешния блок на БТВ. 

„Това е хаос и няма да доведе до нищо добро. Това е политическа репресия, защото още в началото на 48-ия парламент аз бях предупредена по много интересен начин чрез депутата Лъчезар Димитров, който е казал на един купон на бивш колега от „Има такъв народ“, че „онази вашата ще бъде уволнена още на първия ден“. Още от първия ден започна този натиск спрямо мен. Излязох в неплатен отпуск тогава. Още през януари разбрах, че Вежди Рашидов е образувал дисциплинарно производство срещу мен. Излязох в неплатен отпуск, защото разбрах, че ще започне производство срещу мен. Реших малко да преосмисля нещата и да видя накъде да тръгна. В началото това производство беше вътрешен одит, който беше много смешен. Те ми правят одит като председател на парламента, паралелно с това като директор на дирекцията, което е пълно безобразие. Ще покажа как вътрешния одит се използва за политическа репресия. Започва се много гръмко и след това се завършва с предложение за понижаване в ранг. Явно не му е стигнало времето на Вежди Рашидов да ме уволни, защото обяснението трябваше да го дам пред новия председател на парламента. Бяха около 13 страници писмени обяснения, в резултат на което не ми беше наложено дисциплинарно наказание, значи производството е прекратено.

Когато колега депутат в 49-ия парламент от ИТН е питал директно Вежди Рашидов в очите защо води дисциплинарно производство срещу мен, той първо е отрекъл, после е казал – „защо я защитаваш, тя нали вече не е от ИТН“ и след това е казал – „тя е твърде независима и неуправляема“. Значи независимите хора не се ценят вече. Не съм говорила с Рашидов, той също не ме е потърсил. Той преди многократно заявяваше колко е доволен от мен как сме работили по закони. Предполагам е бил накаран за това от народни представители от политическа партия ГЕРБ“, разкри тя.

„Когато ИТН влезе в 45-ия парламент и конфигурацията се промени, аз като председател на НС върнах главния секретар на парламента, който беше тогава, на старата длъжност в Министерството на правосъдието. И след това назначих един вътрешен одит и проверка. Може би моя грешка бе, че не извадих резултатите от вътрешния одит. Те бяха скандални, но аз не исках да унижавам бившия председател на парламент. Всеки може да поиска този доклад от НС. Аз не го направих, защото времето беше много кратко между нашите парламенти. А и не исках да унижавам бившия председатал Цвета Караянчева“, зобави Митева.

Запитана дали има финансови нарушения, които е установила тогава, тя отговори: „Да, има и то големи. В огромни размери. Нарушения, свързани с изграждането на пленарната зала, с хранителния комплекс. Мога само да кажа, че в момента така наречената нова пленарна зала, за която са дадени толкова много пари, тя няма дори озвучаване. Смятате ли, че е нормално да влезете в пленарна зала, в която няма озвучение и система за гласуване?“.