Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Свилен Христов: Варна има потенциала да бъде културен портал на Европа между Изтока и Запада

Днес водим разговор със Свилен Христов. СДС е в сърцето му от 1997 година, а политиката на Иван Костов и несъгласието му с нея разделят д-р Свилен Христов с партията, която той обича за кратък период. Когато „консуматорите“ на власт се разбягват от СДС и създават нова партия, която и до ден днешен е във властта, той се завръща при чистата политика.

Д-р Свилен Христов е главен и художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Гергана“.

Ето какво още разказа пред репортер на ДНЕС+:

– Защо решихте да се кандидатирате в листата на СДС-Варна?

– Член съм на СДС от 1997 година с едно прекъсване от 6-7 години, което беше по вина на Иван Костов и моето несъгласие с водената от него икономическа политика тогава. Бях изключен от СДС. Като млад и бунтар по дух човек не спазвах партийната дисциплина наложена от Иван Костов и хората му по райони и конкретно за Варна. Това са отминали времена, към които се връщам с тъга и в същото време с удовлетворение, че времето разкри истинските лица на тези хора и доказа, че те нямат място в редиците на СДС!

СДС е политически ангажирана партия, партия с кауза, това е което ме привлича и кара да работя за нейното развитие! Хората, които ме познават по-отблизо, знаят, че винаги изкарвам нещата докрай! Така съм научен, като се хвана на хорото да го играя докрай!

– Какъв би бил вашият принос за развитието на Варна? В кои области ще насочите усилията си?

– Варна е град, който е двигател на културни течения и събития в страната, да не забравяме, че Варна е градът, който дава на Европа най-старият балетен конкурс. Варна има потенциала да се превърне в културният портал на Европа между Изтока и Запада!

Това трябва да е кауза на всички кандидати за местната власт – от съветника до кмета, през директорите на дирекции и всички ангажирани с каузата Варна, трябва да убедим гражданите на Варна, че трябва да са по-активни и да се включват в дебатите за решаване проблемите на града!

Двете зали, с които разполага Варна са крайно недостатъчни за град, който има претенцията да е Европейска културна столица. Залите са с такава натовареност, че ако искате да планирате концерт или театрална постановка, фестивал или каквото и да е събитие, което изисква сцена, трябва да запазите дата една година напред в една от двете зали, а в другата дори и да сте си запазили дата, може да се наложи да я смените, защото има събитие на гостуващ театър или опера!

Първият въпрос, който ще повдигна в местният парламент, ако бъда избран и получа подкрепата на варненци, е точно този, културната инфраструктура на града. Като част от групата на СДС – Варна ще работя за каузата Варна!

– Какво отличава политиката на СДС от останалите партии в дясното политическо пространство?

– Реално СДС е най-старата дясна партия в България от новата ни история, като за своето съществуване тя не е променяла името си, принципите си и каузите, в които вярват нейните членове и симпатизанти. Като консервативна десница СДС е гарант за семейните ценности, национален идеал и кауза, около която трябва да се обединим всички свободомислещи хора, хора свободни по дух и природа, хора независими!

Съхранявайки традицията и духа български, разпространявайки го в свободна и обединена Европа, за постигане на заветната цел поставена пред СДС – европейски граждани с европейски доходи!


По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС +