Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Даринка Божинова – вдъхновяващ пример за учител

„Само младежкият й дух е пречка пред това да бъде причислена към ветераните на СДС. Но всички я почитат като един от основателите на съюза, човекът, който през всичките тези години не отстъпи от първата редица на синята вълна във Варна.“ – написа в профила си във Фейсбук заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев и добави :

За Даринка Божинова да е учител е съдбовна предопределеност – родена е на 24 май, денят на Светите братя Кирил и Методий. Завършила е специалността Математика и физика в Шуменски университет и в следващите 16 години работи като учител по математика в средни училища.  През 1985-86 година е определена за базов учител към Департамента за квалификация и преквалификация на учителските кадри – Варна, към Шуменски университет. Много студенти са получили нейната методическа помощ при изграждането си като бъдещи учители. След успешно издържан конкурс през 1998г. застава начело на едно от най-големите училища във Варна – Средно общообразователно училище „П. Кр. Яворов“ , като негов директор. За две години успява да превърне училището в първото Екоучилище в област Варна. То е първото училище, което въведе природозащитното и екологично образование под формата на факултативна подготовка. Изгражда ефективен, професионално извисен и сплотен колектив, който години наред подготвя отлични млади хора за живота.

Перманентно повишава квалификацията си. Специализира математика в Ш.У. през 1999г.

Защитава първа професионална квалификационна степен. През 2010г. Защитава магистратура по управление на образованието по българо-холандска програма към Шуменския университет, а през 2018г. става лицензиран медиатор по търговско право към Министерството на правосъдието. Била е един мандат общински съветник от СДС, член на комисиите по образование , по младежки дейности и спорт, комисията по култура. Без да се натрапва,   е вдъхновяващ пример за почтеност и всеотдайност.

Майка на две пораснали деца.

– Участва в листата за общински съветници на СДС 25

преференция 109