Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 11.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Петър Волгин: Това е цензура. Толкова за свободата на словото в България!

Водещият на „Политически НЕкоректно“ по БНР Петър Волгин направи кратък коментар в самото начало на предаването за разразилия се скандал около интервюто му с руския посланик Елеонора Митрофанова.

Припомняме, че днес интервюто, което е направено на запис, трябваше да бъде излъчено в ефира на БНР, но след като Делян Пеевски излезе с позиция срещу излъчването му, ръководството на националното радио го спря.

„Дължа ви обяснение, бяхме анонсирали интервю с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. То беше направено на запис, както се прави винаги в такива случаи“, започна в началото журналистът.

„След като го анонсирахме, председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски излезе с позиция, че такова интервю не може да бъде излъчвано в национална медия. След което Програмния съвет на БНР реши, че не можем да го излъчим. И понеже сме законопослушни граждани, няма да го излъчим“, каза още той.

„Генералният директор на БНР Милен Митев няма никакво отношение на спирането на интервюто с Митрофанова. Не той е свалил интервюто. Кой тогава го спря? Програмният съвет на БНР. Не знам кои хора стоят там – сигурно хора с много журналистически опит като Тъкър Карлсън, Опра Уинфри“, сподели Петър Волгин.

„Анонсирах го в четвъртък вечерта – всички знаеха за него. Г-жа Митрофанова дойде в петък преди обед, за да запишем интервюто. Присъстваше и в нашите схеми, които пишем. Беше обсъдено на планьорките на програма „Хоризонт“. Никой никъде не е казвал, че е проблем тя да гостува в радиото“, разкри водещият.

„И така до вчера следобед, когато г-н Пеевски излезе с позиция, че не може да се излъчи това интервю. В петък вечер ми се обади една колежка, че се свиква спешно заседание на Програмния съвет“, уточни той.

И каза, че съветът се е спрял рано тази сутрин в 8 часа. От 16 души 15 са решили единодушно, че това интервю да бъде свалено. Това е цензура“, добави Волгин.

„Толкова за свободата на словото в България“, каза още журналистът.

„Специално е забранено на мен и на всички колеги от екипа да разпространяват интервюто. Слушателите няма да могат да разберат какво има в това интервю“, уточни водещият.

Той уточни, че украинското посолство е излъгало в позицията си, защото предаването му е отправило покана към посланика за интервю.

mediamall.info