Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Ирландия конфискува кораба „Верила“ на братя Домусчиеви

Митническите власти в Ирландия планират да продадат на търг арестувания на пристанище „Фойнс“ кораб „Верила“, на който на 19 декември бяха открити 300 кг. кокаин. Товарният кораб, плаващ под малтийски флаг е част от флотилията на „Български черноморски флот“ (БМФ), собственост на най-богатите българи – Кирил и Георги Домусчиеви.

Според медиите в Ирландия построеният преди по-малко 2 години в корабостроителница в Китай товарен кораб „Верила“ вече е конфискуван и впоследствие ще бъде обявен за продан чрез търг от местните власти. Корабът се оценява на 25 млн. паунда (около 51 млн. лв.).

С обвинения за кокаиновия товар вече са се сдобили 32-годишният втори механик на „Верила“ – Никола Пенчев и 35-годишният рулеви Камен Петков. Те са с повдигнати обвинения за трафик на наркотици, а делото срещу тях е насрочено за 9 януари.

Според данни от полицейското разследване, което се води в Ирландия, кокаинът е бил открит на кораба „Верила“ с помощта на полицейски кучета, като преди това плавателният съд минал цели 6 митнически проверки. Това породи съмнения, че и пристанищните власти в Лимерик може да са замесени в наркотрафика.

Преди да акостира на пристанище Фойнс на западния бряг на Ирландия, плаващият под малтийски флаг кораб е пуснал котва в Квебек, Канада, като преди това е тръгнал от Сантос, Южна Бразилия. Корабът „Верила“ е акостирал в Хамилтън на езерото Онтарио, за да отплава на 8 декември към Европа, пресичайки Атлантическия океан.

Откритите 300 кг. кокаин са били разделени в 6 пакета от по 50 кг., опаковани в найлон, с осигурена плавателност от спасителни жилетки и GPS предаватели, прикрепени към всеки пакет. Службите смятат, че контрабандистите са възнамерявали да изхвърлят наркотиците в морето, за да ги приберат други. Фактът, че наркотиците са били оборудвани с помощни средства за плаваемост и GPS такери предполага, че те не са били предназначени за внос във Фойнс. Засега не е известно дали други количества вече са били оставени в морето, но в медиите в Ирландия се появи версия, че корабът „Верила“ е пренасял много повече дрога, която е била изхвърлена край бреговете на Канада. Тази версия е извън обхвата на разследването и обвинението за трафик на кокаин срещу българските моряци, които ще бъдат съдени само за откритите 300 кг. кокаин.

Твърди се, че Никола Пенчев и Кирил Петков са оставили свои отпечатъци по пакетите с дрога. Водещата версия, според ирландските медии е, че Пенчев и Петков са били вербувани от мафиотския ирландски клан „Кинахън“, пуснал трайни корени в трафика на дрога от Южна Америка към САЩ, Канада и Европа. Босовете на клана – Кристиан Кинахън и синовете му Даниел и Кристи, са обявени от години за издирване от ФБРq като федералните служби дават и по 5 млн. долара премия за главите им.

Според медиите в САЩ Кристиян и синовете му се укриват в Дубай, откъдето ръководят могъщата си наркомрежа.

От телевизионно интервю на транспортния министър Георги Гвоздейков пък стана известно, че останалите 15 българи от екипажа на кокаиновия кораб „Верила“, са били освободени и са се върнали тайно в България. Това вероятно е станало още преди Нова година. „Членовете от екипажа, освен двамата задържани, са вече по родните места. Следствието още тече. След като приключат всички процедури по разследването, ще има по-голяма яснота“, коментира Георги Гвоздейков случая със задържания с кокаин български кораб., пише Уикенд.