Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

В Аксаково полиция изведе граждани, които искат паметникът на Георги Петлешев да остане

Димитринка Дамянова публикува видеоклип в социалните мрежи, на който се вижда как полицаи извеждат двама граждани от заседание на Общинския съвет в Аксаково. Дамянова добавя текст, който публикуваме без редакторска намеса:

„Днес на заседание на Общинския съвет в Аксаково, преобладаващото мнозинство съветници от ГЕРБ-ППДБ-ДПС, вкл. и БСП гласуваха да се премахне един от знаковите български паметници в града – този на Георги Петлешев. Членове на ВЪЗРАЖДАНЕ Аксаково и Варна се събраха, за да защитят и опазят българската памет. Мижитурките изобщо не взеха под внимание мнението на гражданите, а извикаха полиция, която да изведе възрожденци от залата и си прогласуваха решението. Общинските съветници на управляващите опозориха Аксаково, приемайки позорно решение, но борбата продължава! Няма да позволим паметникът да бъде демонтиран. Ще отидем хиляди и никой няма да поругае паметта на героите загинали в борба с фашизма!
Историята е такава, каквато е!“

Георги Петлешев е роден е на 7 април 1913 г. в село Аджемлер ( днешно Аксаково). Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Член на РМС, секретар между (1932 – 34). Георги Петлешев е бил командир на първата варненска партизанска чета. Убит е от полицията на 4 май 1942 г. край село Водица.

До началото на 90-те години квартал Младост във Варна носи неговото име.

barometar.net