Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Отстраняват двама районни кметове във Варна?

Двама районни кметове във Варна са заплашени от предсрочно прекратяване на правомощията им, научи Varna24.bg от Общинската избирателна комисия (ОИК).

В ОИК – Варна е постъпил сигнал във връзка с обстоятелства обуславящи възможна несъвместимост на кмета на район Одесос, община Варна Цветнен Димитров Цветков. От приложена разпечатка от Търговски регистър се установява наличие на фирма на Цветнен Димитров Цветков – ЕТ „ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ“.

Посочените в сигнала обстоятелства налагат извършването на проверка от страна на ОИК Варна за наличие на нарушение на законовата забрана по чл.41 ал.1 и задължението на избрано за кмет лице по чл.41 ал.3 ЗМСМА.

Предвид горното и на основание чл.87 ал.1 т.1 ИК във връзка с чл. 41, ал. 1 и 3 ЗМСМА, ОИК – Варна реши: Уведомява Цветнен Димитров Цветков за постъпили в ОИК Варна документи, даващи основание за предсрочно прекратяване на пълномощията му като районен кмет на район Одесос, община Варна и му предоставя възможност да направи писмено възражение пред общинската избирателна комисия в тридневен срок.

Паралелно с горния сигнал в ОИК – Варна е постъпил и сигнал във връзка с обстоятелства обуславящи възможна несъвместимост на кмета на район Приморски, община Варна Николай Тодоров Желязков. От приложена разпечатка от Търговски регистър се установява вписването му като ликвидатор на търговско дружество „Контекст Плюс“ ЕООД.

Посочените в сигнала обстоятелства налагат извършването на проверка от страна на ОИК Варна за наличие на нарушение на законовата забрана по чл.41 ал.1 и задължението на избрано за кмет лице по чл.41 ал.3 ЗМСМА.

Предвид горното и на основание чл.87 ал.1 т.1 ИК във връзка с чл. 41, ал. 1 и 3 ЗМСМА, ОИК – Варна реши: Уведомява Николай Тодоров Желязков за постъпили в ОИК Варна документи, даващи основание за предсрочно прекратяване на пълномощията му като районен кмет на район Приморски, община Варна и му предоставя възможност да направи писмено възражение пред общинската избирателна комисия в тридневен срок.

Двете решения могат да бъдат обжалвани пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му на основание чл. 88, ал. 1 от ИК.

Кметът на Варна, Благомир Коцев, който е в отпуск отговори на решенията на ОИК във фейсбук:
“Разбутахме кошера с осите и започнаха атаките. Не отговарям на тях, а излагам гледната си точка пред варненци.

По-рано този месец никому неизвестен сайт пуска сигнал до ОИК, че имам действащи фирми в чужбина. Категорично заявявам, че това е абсолютна лъжа, и че истината може лесно да се провери. Всички дружества, свързани с корабния бизнес на семейството ми, са заличени още преди няколко години, заедно със самата дейност. Още като областен управител, през 2022 г., преминах през всички възможни проверки за съвместимост с длъжността.

В атаката чрез ОИК са намесени и личните декларации и дела на районните кметове, които имат право на своята лична позиция, която, сигурен съм, скоро ще направят публично достояние. Те са част от екипа ни и аз вярвам в моралния им интегритет. Техническите детайли по декларациите им са тяхна лична отговорност, която вярвам, че всеки от тях може да поеме, както сега аз разказвам пред вас детайли от моите декларации.“

barometar.net