Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Биляна Якова: Бруталните лъжи на варненския кмет Благомир Коцев и зам.кмета Диан Иванов

Уважаема госпожо Томова,

Изпращам ви писмо с право на отговор, относно лъжите и клеветите, които бяха казани на пресконференцията дадена на 11.02.2024 г. в 13:30 часа от зам.-кмета Диан Иванов и кмета на Община Варна, Благомир Коцев.

Писмото е изпратено и до всички медии, които побързаха и публикуваха статии с гръмки заглавия без да ме потърсят за коментар, за да чуят и моята гледна точка за гнусните нападки, клевети, лъжи и грозни манипулации, в които се намесва името ми.

Опасявам се, че може и да не публикуват моето писмо, за това ви го изпращам и на вас, тъй като знам, че сте обективна медия с голяма четяща аудитория.

Биляна Якова

….

Лъжите и спекулациите на кмета на Община Варна, Благомир Коцев и Диан Иванов – зам.-кмет на Община Варна, по повод дадената на 11.02.2024 г. в 13:30 часа извънредна неделна пресконференция пред варненски журналисти.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Като се позовавам на етичния кодекс на българските медии, бих искала да упражня правото си на отговор във връзка с Ваши публикувани статии на 11.02.2024 г. със следните заглавия:

„Финансови злоупотреби за милиони левове в Интегриран градски транспорт Варна“ – публикувана в сайта Moreto.net на 11.02.2024 г., в 15:27 часа;

„Схеми за източване на милиони от Интегрирания градски транспорт е открил екипът на Коцев“, публикувана в сайта на bnr.bg на 11.02.2024 г., в 16:31 часа;

„Зам.-кметът Иванов: Открити са финансови злоупотреби за милиони левове в Интегриран градски транспорт Варна“, публикувана в сайта Petel.bg на 11.02.2024 г., в 15:40 часа;

„Благомир Коцев: Атаките срещу нас са от ГЕРБ, но не само от Варна, а от по-високо ниво“, публикувана в сайта 24chasa.bg на 11.02.2024 г., в 16:05 часа;

„Поредица от саботажи видя екипът на Благомир Коцев, разследват общинар“, публикуван в сайта darik.bg на 11.02.2024 г.;

„Кмета Коцев откри схеми за източване на милиони от “Интегрирания градски транспорт на Варна”, публикувана в сайта silnavarna.bg на 11.02.2024 г.

„Според Благомир Коцев има политическа атака срещу кметове на ПП-ДБ във Варна“, публикувана в сайта chernomore.bg на 11.02.2024 г., в 14:48 часа;

„Благомир Коцев: Атаките срещу нас са от ГЕРБ, но не само от Варна, а от по-високо ниво“, публикувана в сайта novavarna.net на 11.02.2024 г., в 17:34 часа.

В публикуваните от вас статии е изнесена информация на база на интригантски, мръснишки твърдения от зам.-кмета на Община Варна Диан Иванов, които категорично не отговарят на истината.

В публикуванитe статии е отразена само едната гледна точка на Вашите „официални източници“ – зам.-кмета на Община Варна – Диан Иванов и Благомир Коцев. Чрез тях се внушава на обществеността, че е обективната истина, а това не е така.

Защо нито един от Вас не ме потърси за коментар, за да чуете и моята гледна точка? А побързахте да произведете новини с гръмки заглавия за „злоупотреби“ по проект „ИГТВ“, на база на казаното от тях?

Публикувахте лъжите и клеветите на тези двамата „самозабравили се политици“ по мой адрес. Как видите ли имало „бомбастични финансови злоупотреби“ с проекта, чийто ръководител съм аз.

По повод дадената пресконференция на 11.02.2024 г. от Благомир Коцев и Диан Иванов, държа да изясня следните спекулации, манипулации и лъжи произведени от тях относно проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ и персоналните гнусни нападки и грозни манипулации, в които се намесва името ми.

Явно целта на Диан Иванов е да бъда дискредитирана чрез внушения, базиращи се на неверни факти и откровени лъжи. Остро се противопоставям на всички грозни опити за манипулиране и подвеждане на читателите.

Ако това да се разпространяват лъжи, да се правят внушения, базирани на абсолютни неистини е свобода на словото, то е срам за България да се наричат журналисти тези, които дори нямат доблестта да ми се обадят и чуят моята гледна точка, а бързат да произведат фалшива новина. Свободата на словото не е слободия, а е съпроводена с отговорности и задължения, едни от които са информацията, която се представя на обществото да бъде базирана на истината.

До сега търпях всякакви лъжи по мой адрес и проекта, чийто ръководител съм. На база на тези лъжи, които сътворяваше през годините и един наричащ себе си журналист от „Равни под слънцето“, бе извършена цялостна проверка на проекта от прокуратурата и не бяха констатирани никакви нарушения. Оттук нататък няма да мълча, възнамерявам да съдя всеки лъжец, независимо дали се прави на „топ юрист“ или „частен адвокат“ на Коцев.

Ето и лъжите на Диан Иванов:

Първа лъжа: Диан Иванов каза следното: „Има атаки срещу мен, както знаете и срещу Коцев. Атаката е в следствие на това, че кмета Коцев влезе в община Варна за изсветляване на порочните практики през последните 10 години, които са съществували в Община Варна. За схемите за източване на финансови средства през европейските оперативни програми и през местния бюджет. По проект интегриран градски транспорт първа и втора част открихме множество финансови злоупотреби, като част от тях предадохме на прокуратурата. И предстои в момента да предадем една огромна част от документацията, която се намира в сградата на стоматологията. Разпоредил съм комисия да опише всички документи…“

Истината е, че по проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ – първа фаза, са извършени множество проверки от компетентните институции (Съд, Прокуратура, ОСЕС, Сметна палата, Управляващ орган на МРРБ) и не са констатирани никакви нарушения. Гордо мога да заявя, че не съм допуснала по проекта да бъдат наложени финансови корекции. Има документи и доказателства в тази насока. (При поискване по съответния ред, ще ви бъдат предоставени).

Бих искала да направя и следното уточнение, ръководител съм на проекта по първата фаза.

А относно документацията, която се съхранява в сградата на Стоматологията, където е и работното ми място, ще изнеса шокиращи факти и доказателства за самоуправните действия на зам.-кмета Диан Иванов.

На пресконференцията, Диан Иванов каза пред всички вас следното: Предстои в момента да предадем една огромна част от документацията, която се намира в сградата на стоматологията.“Разпоредил съм комисия да опише всички документи.“

Знаете ли, че в мое отсъствие на 30.01.2024 г. (същият ден не бях на работа), на база на устно разпореждане от Диан Иванов, четирима служители от Община Варна са отишли в стоматологията, където се помещава работното ми място и двама от тях с дрелка са разбили патрона и сменили ключалката. Фактът че с взлом са разбили патрона и са сменили ключалката, и са запечатали стаята е доста притеснителен, тъй като това е обсебване и самоуправство от страна на служителите изпълнили устните разпореждания на Диан Иванов.

Т.е. ограничен ми бе достъпа до работното място, обсебени са личните ми вещи, които са в стаята. Има и важни документи в стаята, касаещи проекта.

За самоуправните действия на Диан Иванов съм подала жалба в прокуратурата. Допълнително ще приложа и записа от пресконференцията за признанията му, че е „Разпоредил комисия да опише всички документи…“, само че в мое отсъствие, а аз съм отговорна за съхранението на тези документи, които се съхраняват в 12 метални шкафа.

Втора лъжа: Диан Иванов каза и следното: „Там едно длъжностно лице управлява приключил 2016 г. проект интегриран градски транспорт – първа част, който приключва 2016 г. Проект, който държавата е отчела пред европейската комисия. Едно лице взимало възнаграждения в продължение на осем години, възлагало е по договори свързани с градския транспорт милиони, повтарям милиони…“.

Категорична лъжа. Бих искала да задам следните въпроси на Диан Иванов и да запозная вас и читателите с истината.

Как и по какъв начин Диан Иванов е установил, че проекта е приключил и всички плащания по компонентите са разплатени?

Знае ли, че един европейски проект се състои от безвъзмездна финансова помощ, допустими за възстановяване по оперативната програма и част съфинансиране от страна на бенефициента, т.е. Община Варна? Как да знае? Най-вероятно заблуден от консултантите си от общината? (Може да извърши вътрешна проверка, кой го е заблудил, те с Коцев са специалисти по „Вътрешните разследвания“).

Знае ли, че съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ и бюджета на проекта един от компонентите – „Ремонт на производствено-техническата база на Градски транспорт“, който е част от собствения финансов принос на Община Варна все още има неразплатени средства поради образувано следствено дело на база извършена проверка от мен и изготвено становище?

Финализирането на този компонент ще стане факт след като се произнесат компетентните органи. След което предстои извършване на окончателен независим финансов одит на целия проект. Т.е. моите ангажименти не са приключили по този проект. Съгласно длъжностната ми характеристика отговарям за цялостното финансово, административно и техническо изпълнение на целия проект, който се състои от безвъзмездна финансова помощ, допустими за възстановяване по оперативната програма и част съфинансиране от страна на бенефициента, т.е. Община Варна.

А относно казаното от него: „Едно лице взимало възнаграждения в продължение на осем години, възлагало е по договори свързани с градския транспорт милиони, повтарям милиони…“, коментарът ми е следния:

Да, получавала съм възнаграждения и ще продължавам да получавам до приключване на ангажиментите ми по проекта, защото същите ми се полагат съгласно трудовото законодателство и на база сключено споразумение с работодателя.

Трета лъжа: Диан Иванов каза и следното: „възлагало е по договори свързани с градския транспорт милиони, повтарям милиони…“, това е категорична, голяма опашата лъжа.

Препоръчвам на Диан Иванов поне да прочете договора за безвъзмездна финансова помощ касаещ проект „ИГТВ“, преди да се изказва и излага неподготвен.

Не съм била възложител на нито един от договор по компонентите на проект „ИГТВ“. Възложител за един от компонентите на проекта бе „Градски транспорт“ ЕАД – Варна, защото е партньор по проекта. Има документи и доказателства в тази насока. (При поискване по съответния ред, ще ви бъдат предоставени).

Четвърта опашата лъжа: Диан Иванов каза и следното: „Възлагани са ремонти, без да има правомощия с прекратен… в трудовия договор същото лице е записано, че трудовият договор е до приключване на проекта. Проектът е приключил 2016 г…“ (Цитатът е цитиран, така както го е казал на пресконференцията).

Категорична лъжа: Може ли човек имащ се за „топ юрист“, да изрече такава лъжа и да ви манипулира, вас журналистите, които присъствахте на пресконференцията? А вие повярвахте ли на тази лъжа? Защо не му зададохте въпроса, как се възлагат ремонти от длъжностно лице без да има правомощия и с прекратен договор? Умът ми не го побира, как ще възлагам ремонти без да имам правомощия и то с прекратен… трудов договор? А как съм получавала тогава възнагражденията си и на какво основание?

Преди да изложа истината ще използвам култовата реплика от Комиците „Много си тъп Саше“.

Истината е, че съгласно упълномощаващи заповеди от кмета на Община Варна съм била възложител на договори с предмет: „Извънгаранционната поддръжка на автоматизираната билетната система на Община Варна“. Правя и уточнението, че това са последващи договори и не са обвързани с финансиране, касаещ договора за безвъзмездна финансова помощ по проект „ИГТВ“. По тези договори също са извършени проверки от съответните компетентни институции и не са установени нередности. Има документи и доказателства в тази насока. (При поискване по съответния ред, ще ви бъдат предоставени).

Пета лъжа: Към 20-та минута на пресконференцията Диан Иванов отново „зачекна“ темата за интегрирания градски транспорт.

Истината е, че отново изрече много лъжи, които ще коментирам в друго мое писмо, което ще ви предоставя. Ще изнеса много шокиращи факти за едни милиони от частта съфинансиране на проекта, за които получавах телефонни обаждания от него и как тези пари в момента са му на „мушка“ и явно вече е измислил „сложните правни схеми“, как да бъдат усвоени, защото е „Спец“ по схемите, но докато съм на работа няма да позволя да ги „откраднат“…

Ще завърша моето писмо с изречение казано от Диан Иванов на пресконференцията: „: „Има атаки срещу мен, както знаете и срещу Коцев“.

Не знам дали има атаки срещу него или параноята го тресе, но е така, когато лъже и не спазва закона.

Какво имам предвид: Сега ще ви предоставя документ, от където е видно, че Диан Иванов е нарушил Закона – съдружник е в търговско дружество „ЛКС ПРОПЪРТИС“ ООД.

Договорът е сключен, забележете на 11.01.2024 г., когато вече е заемал поста зам.-кмет на Община Варна. Официално е назначен на длъжността зам.-кмет на 30.11.2023 г., въпреки че по-рано обикаляше коридорите на общината и ядеше в кабинета на Коцев кебапчета, кюфтета и шопска салата.

Тук възникват и следните въпроси: На 11.01.2024 г. бил ли е на работа? Изпълнявал ли служебните си ангажименти, като зам.-кмет? Подписвал ли е служебни документи? Как съвместява в разрез със ЗМСМА длъжността зам.-кмет и търговска дейност, след като е подписал договор на 11.01.2024 г. съгласно разпоредбата на търговския закон.

Незабавно Диан Иванов трябва доброволно да си подаде оставката или Коцев да го уволни, защото не е спазил закона.

Разпоредбата на чл. 41 ал.1 от ЗМСМА забранява на кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник – кметовете на общини и на райони и секретарите на общини да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.

В нормата на чл.41 ал.3 от ЗМСМА се казва, че в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, лице, което осъществява дейност или заема длъжност, посочена в ал.1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността или за освобождаване на заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия.

Към настоящия момент – 13 февруари 2024 година заместник -кметът на Община – Варна Диан Иванов е съдружник в търговско дружество„ЛКС ПРОПЪРТИС“ ООД. Също така е съдружник и в търговско дружество „Застрахователен Брокер Лекс Инс“ ООД. Включително е съдружник и в още няколко фирми чрез хитри правни схеми, които е приложил, тъй като е „Спец“ в тази област. За другите фирми, в които е съдружник допълнително ще ви уведомя. Прокуратурата и ОИК вече са уведомени.

В случая се установява, че заместник кметът Диан Иванов не е изпълнил изискванията на чл.41 ал.3 от ЗМСМА.

В този смисъл е и решение №13/24.09.2020 г. по конституционно дело №5/2020 на Конституционния съд. Без правно значение е обстоятелството дали лицето извършва реално търговска дейност.

Налице са предпоставките на чл.42 ал.1 т.5 от ЗМСМА за предсрочно прекратяване на пълномощията на зам.- кмета на Община – Варна, Диан Иванов.

С уважение,

Инж. Биляна Якова- Ръководител на проект „ИГТВ“ – първа фаза