Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Заплашваната от Мартин Божанов -Нотариуса съдия Владислава Цариградска обвързана с криминални лица

Разказът на съдия Владислава Цариградска пред БТВ дава ясна представа какво на практика означава търговия с влияние и притискане на магистрати. Цариградска е съдия в районния съд в Луковит. Дело, по което работи, е причина да попадне в полезрението на Божанов. Пет години тя и семейството ѝ живеят в страх.

През октомври 2019 година съдия Владислава Цариградска прочита невярна информация за себе си. След това получава предупреждения чрез трети лица, че атаките ще продължат, ако не се откаже от едно дело. Тя не се съгласява. Така се среща с Мартин Божанов в съдебната зала.

„Когато категорично отказах да се отведа, Мартин Божанов загуби контрол, демонстративно обърна гръб, каза, че в тоя съд повече няма да стъпи, с еднозначни жестове ми показваше, че предстои нещо друго след мене: „Айде , побързай, че ми предстои да подам документи“, потупвайки мястото на часовника, което го нямаше“, разказва Владислава Цариградска, съдия в Окръжен съд – Плевен.

Коя е съдия Владислава Цариградска?

Със семейна обвързаност с кримиконтингента в Плевен се оказва съдийката, която е сред магистратите, подавали сигнали, че са били заплашвани от разстреляния показно преди седмица Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, пише Блиц.

За времето от убийството му досега стана ясно, че преписките и досъдебните производства, свързани с него, водени от прокуратурата са общо 25 на брой, като по част от тях той е бил разследван или обвиняем. Едно от досъдебните производства се води от Софийската градска прокуратура и е по сигнал на двама съдии – единият от които Цариградска.

Според нейните свидетелства, тя е била заплашвана от Божанов да си направи отвод от имотно дело в Районен съд-Луковит, където е магистрат към онзи момент, заведено от втората съпруга на Нотариуса срещу първата му жена.

За сигнала, както и за производството в СГП се разбра след като съдийката обиколи няколко телевизионни студиа, в които обаче използва момента, за да направи политически внушения при това без доказателства – поведение, традиционно за Съюза на съдиите в България, в чийто Управителен съвет е и Цариградска.

Натискът върху магистрати безспорно е абсолютно недопустим и трябва да бъде преследван от МВР и прокуратурата с цялата сила на закона. В същото време обаче биографията на бившата районна съдийка в Луковит и настоящ магистрат в Окръжен съд-Плевен е изпълнена със съмнителни моменти, повдигащи въпроса за интегритета и етиката й.

Неин съпруг е Марио Бировски, който към момента се представя като земеделски производител. Регистриран е като такъв от 2010 г. В същото време обаче в Плевен той е известен с псевдонима Марио Бокса, а аналите на медиите в България пазят цяла поредица от проявите му като „герой“ от криминалните хроники в последното десетилетие на миналия век.

През 90-те години Марио и по-големият му брат Ивайло са боксьори в плевенския боен клуб „Спартак“ и са подсъдими по едно от първите дела за рекет в България – заради данни, че са изнудвали собственици на заведенията в града.

Според медийни публикации се налага временно да се изселят във Варна, тъй като са издирвани от полицията в родния си град за серия криминални прояви и именно там Марио се запознава с бъдещата си съпруга, представяща се за стожер на съдийската етика и морал Владислава Цариградска.

Брат му и неин девер Ивайло впрочем влезе със залп в криминалните хроники и преди няколко години – през 2017 г., когато бе подсъдим заедно с плевенския подземен бос Камен Балбузанов-Куката, за чиято дясна ръка е сочен по дело в спецсъда за рекет и кражба на земи.

Според обвиненията Куката, Бокса и още няколко души били част от ОПГ, изнудвали собственици на земи – предимно възрастни хора, да им ги даряват, след което продавали придобитото със солидна печалба.

В рамките на делото обаче следва масов отлив на свидетели и тъй като потърпевшите приписвали имотите не на обвиняемите, а на техни подставени лица, в крайна сметка Бокса и Куката са оправдани по това обвинение.

Ивайло Бировски е признат за виновен по друго обвинение – за кражба на…детски атракцион, но се разминава с условна присъда от 3 години. По това време в Плевен усилено се говори, че цялата фамилия се радва на протекция, в това число и от магистрати.

Дори да приемем, че Цариградска не трябва да бъде държана отговорна за кримидосиетата на съпруга и девера си, то нейното поведение като съдия също поражда редица въпроси. Тя например е сочена за един от инициаторите на скандалната подписка на съдии от Съюза на съдиите в България, с която се оправдаваше предсрочното пускане от затвора на осъдения за убийство Джок Полфрийман.

Акция, която буквално взриви обществото ни преди няколко години и която да пореден път доказа, че Съюзът на съдиите в България реално не се бори за истинска реформа на системата, а за обяздването й в полза на различни интереси. Факт, който се прояви за пореден път и през последните дни с интервютата на Цариградска, в които прави внушения, опровергани от разследващите.

Баща й – агент „Станчо“ на Държавна сигурност

Бащата на Владислава Цариградска също се оказва далеч не случаен човек. На фона на призивите за демократизация и реформа на Темида, отправяни от членовете на ССБ, един от ръководителите му се оказва с впечатляваща номенклатурна обремененост.

Бащата на съдийката – Александър Цариградски лъсва в системата на Комисията по досиетата като агент „Станчо“ на трето управление на ДС. Той е бил проверяван през 2017 г. като кандидат за депутат в 44-ото Народно събрание от партията “Българска пролет” на известния с русофилските си възгледи Велизар Енчев.

Преди няколко години в медийни публикации се разказва за сериозна далавера на родителя, разиграла се през 2008 година. Тогава Стефан Желев, управител на фирма “Роял оук” със 101 декара земеделска земя в с. Приселци, прави измама като потърпевш е Руни Шаранков.

Стефан Желев е съпруг на първата братовчедка на съдия Цариградска – Петя Цариградска. Шаранков печели делото и възстановява собствеността си, но ролята на нашата героиня – Владислава Цариградска тогава е била в изготвянето на фалшивите документи под ръководството на татко си Александър Цариградски – агент “Станчо”, се твърди в публикациите.

Агент Станчо в началото на 90-те години е участвал в подобни престъпни схеми, като изготвял неверни документи за реституция на подставени лица.

Така придобива имот от 4500 кв.м. в резиденция “Евксиноград”, като част от имота е прехвърлен срещу заеми на три лица съдружници: Ивайло Бировски – девер на Цариградска, Марио Бировски – съпруг на Владислава Цариградска, и на самата нея, която тогава е притежавала част от имота в съдружие със сестра си Николета Цариградска. Или казано с народната поговорка – крушата не пада по-далеч от дървото.