Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Инж.Веселин Русев: ВиК Варна ще отчете 5 млн. лева печалба за 2023 г.

Инж. Веселин Русев, управител на „ВиК – Варна“ ООД, даде интервю за Varna24.bg, в което отговори на важни въпроси, които вълнуват варненци и жителите на областта:

Инж. Русев, измина една година от началото на Вашето управление във „ВиК – Варна“ ООД, как бихте я обобщили?

Без да се хваля, мога да кажа, е, че за една година успяхме да свършим много неща. По моя инициатива проведохме интензивни разговори с почти всички кметове от областта за определяне на най-спешните инвестиции във водопреносната мрежа в техните общини, за да се подобри качеството на доставяната от нас услуга. Този списък вече е готов и аз го представих на областния управител г-жа Андрияна Андрева и вече започваме работа по него. За една година „ВиК – Варна“ ще инвестира около 7 млн. лева в проекти в областта.

Успяхме да овладеем проблема с честите аварии на магистралния водопровод Варна – Златни пясъци в частта близо до паметника на българо-съветската дружба. Със собствени средства подменихме 120 м. от стъклопласта в най-рисковия участък. Чакаме вложените средствата да ни бъдат възстановени от „Български ВиК холдинг“ на база подадените документи и в резултат на решението на Общото събрание от миналата година този ремонт да се финансира със заем от холдинга. Поставили сме на първо време спирателни кранове , за да ограничим района, оставащ без вода, в резултат на често авариращия водопровод в кв. „Максуда“. Там също предстои смяна на тръбата, за да намалим риска от чести аварии в бъдеще.

Дружеството е в прекрасно финансово здраве. За 2023 г. ще отчетем 5 млн. лева печалба, която е повече от 2 пъти по-голяма от тази през 2022 г. Увеличихме събираемостта. Правим всичко необходимо да мотивираме нашите работници и служители, инвестираме в мрежата доколкото ни позволяват възможностите и инвестиционната програма. Въпреки някои административни пречки правим всичко необходимо европейският проект да се движи в срокове, но, за съжаление не винаги успяваме, за което се извинявам искрено на гражданите на Варна.

Какви са причините за честите аварии по водопреносната мрежа във Варна?

Основният проблем за възникването на аварии се крие в остарялата и амортизирана водопроводна мрежа. Все още на абонатите се доставя вода по тръбопроводи от етернит и стомана, положени през миналия век (70-те и 80-те години). Стоманените водопроводи, например, са със срок на годност от 10 г., но продължават да се ползват. Те са на 100% амортизирани и трябва да се подменят. Затова се разработва инвестиционна програма, в която невралгични точки от водопроводната система, се залагат за подмяна с нови съоръжения.

В кои райони стават най-често аварии и защо?

Най-често аварии възникват в тези райони, в които над 70% от положените водопроводи са от азбестоциментови тръби (етернит). Това са районите около и над фабрика „Христо Ботев“, Цветния квартал, кв. „Чайка“, както и около II корпус на Икономическия университет. Магистралният водопровод „Варна – Златни пясъци“, който осигурява вода за курортните комплекси, е изграден през 60-те години на миналия век и преминава изцяло през имоти, които тогава са били основно лозя и градини, но сега огромната част от тях попадат в регулация и са част от града. Спирането на такъв водопровод, независимо по каква причина, оставя стотици хора без вода.

Неведнъж сме говорили за активните строителни дейности, за застрояването и презастрояването на града. По този повод трябва да кажем, че всеки ден има предизвикани аварии от строителни фирми, независимо от дадените указания. Но в крайна сметка винаги се смята, че липсата на вода е заради действия на „ВиК-Варна“ ООД.

Колко приблизително (по груби разчети) би струвала подмяната на тръбите, така че да не се случват аварии?

Такива разчети, дори и груби, няма как да се направят, защото водоснабдителната система не е само подмяна на тръби. Има пречиствателни станции, водоеми, резервоари, въздушници, водопроводни отклонения, спирателни кранове и др., стотици съоръжения по системата. Както всяко остойностяване, дори на малък квартал, се изисква поне идеен проект с всички детайли по мрежата.

Хората се оплакват от бавни действия при отстраняване на авариите. Каква е причината?

Това, което се опитваме от години да обясним на нашите абонати е, че за да се отстрани една авария се изискват редица действия, които изискват време. Това не е като смяната на изгоряла крушка – да става за минута. Ремонтът на аварирала тръба изисква първо водата по нея да бъде спряна. Оттичането на водата по системата изисква време. Разкриването на тръбата, установяването на вида на аварията, осигуряването на нужните материали за отстраняването й, а след това и напълването на системата с вода отнема часове. В 90 процента от случаите успяваме в рамките на деня да се справим с обичайните аварии. Когато имаме някаква извънредна ситуация, както с голямата авария на стъклопластовия водопровод, времето за справяне се удължава. Винаги обаче, когато има техническа възможност, превключваме на аварийно водоподаване, за да намалим неудобството за домакинствата.

Колко процента от водата се губи заради остарялата водопреносна мрежа?

Загубите по водопреносната мрежа не са постоянна величина. Те са съвкупност от няколко елемента. Около 30% от тях се дължат на остарялата водопроводна мрежа. Следващата величина са неточните измервателни уреди (около 20% от загубите), както и нерегламентираното използване на водния ресурс. Работим и по трите компонента активно. Сериозно внимание се обръща на дейността на водомерно стопанство, което е ангажирано с измервателните уреди и техните отчети. Стремим се да намаляваме неинкасираната вода. Правим всичко възможно да отстраняваме навреме авариите, и почти винаги успяваме, което също допринася за намаляване на загубите от вода. Останалото са скрити течове, които също имат принос за негативната статистика.

Въпросите зададе Димитър Щерев

/заглавието е на редакцията/