Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Без евтината нощна тарифа от 1 юли, токът поскъпва от лятото

От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават експерти в енергетиката, съобщава „24 часа“.

Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че вече няма излишък на енергия в тъмните часове на денонощието. Дори обратното – през нощта търсенето се е увеличило. Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди много години заради големите блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй”, защото не е имало ползване на електроенергията им. Точно затова е построена и ПАВЕЦ “Чаира”, за да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира” в язовир “Белмекен”, а след това да се произвежда енергия, когато е нужна.

Тези времена обаче са в миналото, ПАВЕЦ “Чаира” не работи поради авария и сега вече се търси къде да се пласира токът в слънчевите часове на деня – от 12 до 17 ч, заради фотоволтаиците, чието производство на електроенергия напоследък трудно намира реализация. Експерти коментират, че вместо нощна тарифа може да има други планове – например в зависимост от потребяваната енергия или пък това, което се харчи в пикови часове.

Заедно с “премахването” на нощния ток от 1 юли се задава и поскъпване, убедени са експертите. Прогнозата им индиректно потвърди и председателя на КЕВР Иван Иванов, който препоръча да се вземат предвид инфлацията и други фактори при определяне на новите тарифи. В момента, заедно с надбавката за снабдяване и с стойността за мрежови услуги на “Електрохолд продажби”, цената за Западна България за домакинствата е 190 лв. Електричеството на “Енерго – Про” за източната част на страната до контакта струва 197,99 лв., а на юг, където снабдител е ЕВН, е 191,82 лв. Средната с мрежовите услуги и без ДДС за страната е 192,58 лв. за мегаватчас. Ако тази цена се индексира с инфлацията от 9,5%, става 210,58 лева

Само че експертите предвиждат, че мрежовите услуги – за достъп и за пренос, ще поевтинеят. Причината – цените на борсата са по-ниски. Сметнато е, че разходите на ЕРП-ата за електроенергията, с която покриват технологичните загуби по мрежата, намаляват. Така поскъпването на тока до контакта с всичките такси и надбавки ще бъде между 4 и 5%. Това прави крайна цена 202 лв. за мегаватчас, или 20,2 ст. на киловатчас. Сметките обаче са предварителни и условни. Крайната цена зависи от това какво ще се случи на свободния пазар.