Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Изслушват Ивайла Бакалова и Веселин Денков по казуса „Нотариуса“

И Алексей Петров изплува като име около групата на Мартин Божанов-Нотариуса. Името на убития през миналото лято бизнесмен, беше съобщено от Веселин Денков, който е поредният изслушван във временната парламентарна комисия по случая, заедно с Ивайла Бакалова, съобщава БНТ. Как е замесено името на Алексей Петров и има ли други посочени?

Според Веселин Денков Алексей Петров е бил един от тези, които са отишли директно при него и са му казали, че в крайна сметка трябва да плати определена сума на прокурори от специализираната прокуратура, за да реши проблемите си с повдигнатите му обвинения. Бяха намесени доста имена на магистрати. Част от тях са от бившия специализиран и от бившия апелативен наказателен съд, които в продължение на девет месеца са гледали молбите на Веселин Денков за промяна на неговата мярка за неотклонение от задържане под стража в по-лека и са отказвали това. Именно един от тях е бившият председател на бившия специализиран апелативен съд – съдия Георги Ушев.

Ивайла Бакалова разказа, че е била свидетел как Мартин Божанов влиза на територията на специализирания наказателен съд със синя лампа. По думите й, за да „респектира останалите хора“.

Двамата категорично отказаха да кажат кой е посредникът, който ги е свързал с Мартин Божанов, за да си предложи услугите, чрез заплащане на големи суми пари от порядъка на поне 100 000 лева, за да си решат проблемите с родното правосъдие.

Замесени бяха имената на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, както и на други.

„От спецпрокуратурата ми казаха, че трябва да платя 100 хиляди лева , а да не стана от свидетел в обвиняем. През 2020 имах среща с господин Цацаров, изложих му всичко, което ми се е случило и помолих да ми прекратят компи. На 25 август входирахме сигнала. На 1 септември при преминаване на контролно-пропусквателния пункт Калотина ни задържаха“, разказа Веселин Денков.

„Господин Цацаров след среща при него. Официалният сигнал аз мога да ви го зачета. Сигналът казва: „Изнудван съм от магистрати. И всъщност два дни след това е арестуван. Искате да ви кажа имена? Г-н Ушев, който четири пъти се е произнасял по мерките. Галя Георгиева… Всичко го има по делото“, каза Ивайла Бакалова.

„Всичко започва от Франтишек, после идва Евгени – мъж на моите години, след това адвокат Черногорски, той ми каза, че ако не почна да плащам ще стана от свидетел в обвиняем – КОМПИ, паспорта, последният човек, който дойде беше Алексей Петров, той ми каза, че ако не платя, ще се случи това, което впоследствие се случи с него“, добави Веселин Денков.

Според Денков проблемите му с правосъдието са заради участието му в протестите през лятото на 2020 година, както и взаимоотношенията му с Бойко Борисов.