Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Делян Пеевски: Христо Иванов иска предсрочни избори и бута България в безвремието

Човекът, който хвърля в момента в избори страната, се казва Христо Иванов и трябва неговите партньори да кажат: Христо, седни си на столчето“, коментира съпредседателят на ДПС Делян Пеевски относно политическата криза, след като от ПП-ДБ отказаха да подкрепят проектокабинета на Мария Габриел.

Пеевски заяви, че Христо Иванов се опитва да овладее съдебната власт в полза на олигархията, но не успява.

„Като ги слушам нищо старо не е забравено и всичко това го прави само един човек – Христо Иванов, който иска избори, за него няма смисъл да остава, резултатите им падат и те искат избори, за да могат да вземат каквото могат“, отсече той.

Според него ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да направят правителство и да бъдат отговорни.

„Аз не мога да разбера всички тези обяснения, които валят и размяна на това с кой сме по-приятели. Отдавна съм казал и на двамата съм приятел, но съм приятел и на България и заради това всичко се е случвало и сме работили с тях. Христо Иванов не мога да разбера какво обяснява той за това споразумение при положение, че текстът, за който говори, лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ и ние нямахме никаква претенция към това споразумение и всичко беше изяснено. Благодаря на моя приятел Кирил, който каза, че това не е било тема и ДПС не е тема, но има други две точки, по които са спорили – за службите и за следствената тайна“, коментира Пеевски.

„За службите не мога да разбера каква е точно темата. Истината е, че два пъти е имало решения за смяна на шефа на ДАНС, първо с генерал Атанасов, който обмисли и отказа и след това със съветника на Николай Денков – г-н Марков, на която Кирил Петков се противопостави след време, след като първо одобри“, посочи той и добави, че за ДПС службите работят изключително добре, структурирани са добре и няма нужда от смяна на ръководствата.

„Началниците на тези служби работят по най-добрия начин с нашите западни партньори и за нас те трябва да си останат“, смята Пеевски.

Според него обаче явно има желание за политическо овладяване на службите, като за момента има едно политическо назначение в ДАНС и то е на бившия депутат от ПП-ДБ Петър Петров.

„За следствената тайна, че не са се разбрали си е тяхно решение, ние щяхме да сме против, защото това е абсурдно да се изнася следствена тайна. Видях, че хората с които правихме Конституцията, не знаеха какво се прави с мандата. Цялата Конституция реално е направена от Христо Иванов и Славов с наше участие, Борисов само подкрепяше. Христо Иванов е бил всеки ден в моя кабинет и му казах преди две седмици, че номерът му с врага ДПС няма да мине, след като ми разви пред мен как иска избори, защото не му се случват нещата с промените на главен прокурор, шеф на административния съд, шефа на КПКОНПИ, защото той има само една цел – овладяването на тези институции в полза на олигархията“, каза Пеевски.

„Ако олигархията иска да превземе съдебната власт, с всички демократични средства ще го спрем“, закани се той, информира dnes.bg