Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кметът: Проектът за четири 25-етажни сгради на мястото бившия радиозавод няма разрешение за строеж

„Грандоманският проект за изграждане на четири 25-етажни сгради на територията на бившия радиозавод във Варна няма разрешение за строеж! Това установи вътрешна проверка в Община Варна, която още тече.“ – написа кметът на Варна Благомир Коцев в личния си профил в социалните мрежи, информира Varna24.bg.

Ето какво още добави кметът:

От граждани разбирам, че инвеститорът там продава имоти „на зелено“, което, ако се окаже вярно, би означавало, че на хората се взимат пари срещу обещания.

Нещо повече: липсва дори инвестиционно намерение!

Това е най-сериозният проблем, но не и единственият.

От справки на Общината става ясно още, че бъдещите сгради са разположени на територията на 3 имота. За 2 от имотите има одобрен План за безопасност и здраве (ПБЗ), който им позволява да демонтират постройките там. За третия имот, обаче, където се намира основната и най-голяма сграда на завода, ПБЗ няма. Съответно, нейният демонтаж, който върви и сега, е неправомерен.

Липсва и План за управление на строителните отпадъци, въпреки че очевидно такива ще се генерират с тонове.

Заради тези явни нарушения, наредих и спешна проверка на терен. Служители на Община Варна и „Строителен контрол“ се върнаха от обекта преди час, където охранител е отказал да им предостави достъп.

Какво крие строителят там е ясно и без да ни пускат. Макар и отказът им да е достатъчно красноречив.

Искам да уверя варненци, че всички обстоятелства около проекта ще бъдат изяснени в спешен порядък. Строителният хаос във Варна трябва да спре!“