Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Малтретираната Ванеса може да остане инвалид

„Единият крак на Ванеса зараства накриво след побоя. Ортопед говори с нея и каза, че не е сигурно дали успешно ще се коригира, и не дава гаранция за изхода от евентуална операция, а дъщеря ми се страхува от интервенции и жестоките болки. Най-вероятно ще си остане така и ще куца цял живот.“

Това сподели пред „България Днес“ Биляна Цанова, майката на зверски пребитата в Пловдив Ванеса. Случаят потресе цялата страна и беше оприличен като „Дебора 2“. А от мнозина дори като по-жесток от този на нарязаното с макетно ножче от приятеля си Георги Георгиев момиче от Стара Загора.

По случая е образувано досъдебно производство. Насилникът е 29-годишният партньор на Ванеса Цветомир Пенков. Мъжът е погнат за това, че на 13 януари премазва от бой 24-годишната Ванеса, която осъмва в болница с множество травми – няколко счупени ребра, строшен таз и счупен крак. Младото момиче е и скубано от насилника си.

„Цветомир ни заплашваше да оттеглим жалбата си, но устояхме на натиска. След като го арестуваха, нещата се успокоиха. Нито аз, нито Ванеса някога ще му простим за това, което направи“, разкрива още пред „България Днес“ разтревожената майка.

И Ванеса, и Цветомир са от Видин. Младото семейство с малкото си детенце живее в Пловдив, а след побоя Цветомир взима отрочето и отива във Видин, където го оставя на своите родители, и се укрива. В крайна сметка е заловен от органите на реда и тикнат в ареста.

„Искам да лежи дълги години в затвора, за да усети какво е да си безпомощен и смазан, щеше да я убие“, изповяда още майката на пребитото момиче, която се грижи за пострадалата си дъщеря в родния им дом в крайдунавския град.

След жестокия побой майката на Ванеса спешно отива в болницата в Пловдив, за да я обслужва, защото дъщеря й е неподвижна. По-късно е транспортирана със специализирана линейка до Видин.

Общественици и добротворци, сред които Яна Димитрова, само за няколко часа събират средства за специализиран транспорт, който е необходим, за да се приберат Ванеса и майка й Биляна във Видин при семейството си, както и за необходимите лекарства. От местното социално подпомагане също се включват активно в помощта за Ванеса.

„Ванеса вече се изправя в леглото, прохожда с проходилка на един крак, другият е смазан и ще трябват поне три месеца, докато се възстанови. Преоблича детенцето си, когато й го дадем в леглото, възстановява се и вече е по-добре. Жалостива е и след време ще дава на Цветомир да вижда детето“, сподели още Биляна Цанова, която не търси отмъщение, а единствено справедливост за своето отроче.

Биляна допуска, че е възможно да изкарат Цветомир невменяем. Родителката призова всички млади момичета със сериозни партньори до себе си да споделят пред своите родители при домашно насилие вкъщи, за да няма такива жестоки последствия.

„Виждахме на камерата най-вече внучето, Ванеса често казваше, че бърза да върши своите си задължения, и не ми е споделяла за тормоза вкъщи. Само един път съм била свидетел на сдърпване между двамата и това е било“, каза още Биляна Цанова.

Ванеса избягва да говори за жестокостта с майка си, защото иска възможно най-бързо да се отърси от случилото се. Избягва да говори и с хора извън семейството, за да не си припомня целия ужас.

„Мамо, съжалявам, че скрих от теб! Мълчах, защото не исках да си разбивам семейството“, споделя брутално пребитата от своя партньор Ванеса пред своята майка след ужаса, който преживява.