Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

При спецакция на ДАНС арестуваха шефката на агенция „Митници“

Директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, както и заместникът ѝ Людмил Маринов са били задържани по време на спецакцията, която провежда днес Държавната агенция „Национална сигурност“ в столицата и страната. Припомняме, че по-рано днес ви съобщихме за действията на спецорганите в София и Хасково. По информация на БНТ преди да постъпи на работа в Агенция „Митници“ в началото на март, Маринов е бил служител на ДАНС. Банкова също е бивш служител на ДАНС. Според служители на Агенция „Митници“ другият заместник на Банкова – Георги Александров е на работното си място. Пред агенцията в момента има засилено полицейско присъствие. Претърсват се адреси в квартал „Бояна“, известен хотел в „Лозенец“ и други места в близост до него.

По данни на обществената телевизия от дома на Петя Банкова в кв. „Сухата река“ е иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева. В момента се извършва претърсване в дома на заместник – директора на „Митници“-те Людмил Маринов. Очаква се от кабинета ѝ в Агенцията, Банкова да бъде отведена в сградата на Комисията за противодействие на корупцията. За този орган това е първата акция. До момента прокуратурата не е уведомена за действията по разследването. „Жертва съм“ Веднага след спецакцията самата шефка на „Митници“ коментира пред журналисти, че се чувства жертва на новата антикорупционна комисия. Тя заподозря политическа намеса и насочи вниманието към сегашния шеф на ДАНС Пламен Тончев, с когото са „в лоши професионални взаимоотношения“. Петя Банкова коментира и съмненията за намеса на международната общност у нас и по-конкретно спомена американския посланик.

Отново по предварителна информация операцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда. Николай Николов – Паскал е от Хасково и е бивш митничар. Още: Драстичен спад на приходите от митниците Припомняме още, че Банкова е сестра на директора на Дирекция „Вътрешна сигурност“ Стефчо Банков. На 23 март т.г. Върховният административен съд (ВАС) възстанови Банков на поста му, след като през 2021 г. той беше отстранен след няколко изказвания в медиите срещу тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков и неговия заместник Емил Ганчев. Мотивът за уволнението му беше, че с изказванията си е нарушил етичния кодекс на МВР, съобщава actualno.com