Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Николай Денков: Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България

„Делян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България – заради него отиваме на избори. Той може да говори много неща, но няма шанс правителство, в което аз имам отношение, да бъде в каквато и да е конфигурация с Пеевски“, заяви премиерът в оставка в отговор на реплика на Пеевски от вчера, че „след изборите може да се случи с Кирил Петков да управляват, а Бойко Борисов да е в опозиция“.

„Това е манипулация. Няма шанс правителство, в което аз имам отношение, да бъде в каквато и да е конфигурация с Пеевски. Делян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България. Той може да говори много неща, но проблемът на България се казва Делян Пеевски – заради него отиваме на избори“, категоричен беше Денков във Фейсбук, където отговаряше на живо на въпроси.

Министър-председателят в оставка коментира и оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев.

По думите му Коцев отдавна бил подложен на натиск да напусне заради невъзможност да работи с вътрешния министър Калин Стоянов. „Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра. Поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата при този натиск“. Той заяви, че не може да каже дали има връзка между акцията в „Митниците“ и оставката на главния секретар на МВР. „С министър Калин Стоянов от много отдавна не съм говорил, той се дистанцира, даже не идва и на последните заседания на Министерския съвет. Аз също нямам особено доверие след няколко неща, които се случиха. Той си е тръгнал по неговия път, ще видим докъде ще го докара“, заяви Денков.

ДАНС прикрива канали, работата на службата е да провери слуховете

Премиерът в оставка коментира и акцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за корупция в Агенция „Митници“. „Откакто беше назначена новата директорка Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици. За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици“, каза Денков.

По думите му е много важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици. Николай Денков потвърди, че до този момент не е получил официална информация от ДАНС за случая: „Поискал съм, но до момента нямам. Фактът е, че са задържани големи количества наркотици за милиони долари или евро. Също така е ясно, че за момента няма предявено обвинение“, посочи още премиерът в оставка.

„От доста време се въртят слухове, може да се видят в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Г-жа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която, ставайки шеф на митниците, всъщност да използва. Точно това би трябвало да е работата на службите – да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са, или не. Много пъти съм казвал, че в ДАНС има „сляпо петно“ по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават с това, че е работа на антикорупционната комисия. Нека видим сега как двете служби – ДАНС и антикорупционната комисия, ще докажат, че вършат работа в полза на обществото“, заяви Денков. По думите му Банова имала „безупречна репутация“.

Хора на ПП-ДБ нямат място в служебното правителство, заяви още премиерът в оставка.

Относно състава на кабинета „Денков“ премиерът заяви, че и сега би назначил същия състав на правителството с изключение на двама министри – Александър Йоловски и Калин Стоянов.

„И с двамата трудно се работеше, Йоловски бил заплашван от някой, не стана ясно от кого, с него не можеше да се говори за друго, освен за пряката му работа; сега се чува, че министерството е в много лошо състояние от кадрова гледна точка, служители казват, че имало натиск, обясни премиерът. Йоловски обслужи чудесно Пеевски и ГЕРБ за това да няма машинно гласуване при първия тур на изборите, чувам, че щял да остане сега и в служебния кабинет, – това е знак, че може да няма честни избори“, каза още Денков.

Защо се крие дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник на държавата, след като той е мъртъв, какво значение има вече дали се пази тайната за това, попита премиерът, съобщава tribune.bg