Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Евродепутатът Емил Радев: Спекулация е бройката на върнати у нас мигранти

Спекулация е бройката за хиляди върнати в България мигранти. През миналата година Австрия ни върна 218 души, толкова може и да са през тази година, стана ясно от думите на Емил Радев, член на Европейския парламент, който даде пресконференция във Варна, за да отчете дейността си за периода 2019-2024 година, предаде репортер на Varna24.bg.

„Бе тежък мандат. На финалната права сме, каза той и обеща да публикува отчета си в интернет пространството, така че всеки да може да го прочете“, казва той.

Като най-големия успех той подчерта битката за Шенген. Всички български евродепутати взеха дейно участие в присъединяването ни. Борбата обаче продължава – за сухоземния Шенген, като Емил Радев прогнозира, че той ще се случи през следващата година. Към момента 150 милиона губи българския транспортен бизнес от това. Очакванията са, че след изборите в Австрия ще се промени конюнктурата и България ще е вече на 100 процента реален член на Шенгенското пространство, стана ясно още от думите на българския евродепутат, който е член на Европейската народна партия.

„Винаги съм отстоявал позицията, че ключовият фактор за сигурността на ЕС не са вътрешните гранични проверки, а защитният капацитет по външните граници. Затова страни на първа линия като България, Гърция, Италия, Испания и Малта трябва да получават силна подкрепа за справяне с мигрантския натиск“, подчерта Емил Радев.

Агресивният популизъм насажда евроскептицизъм и поляризира общественото мнение относно еврото. За нас еврозоната е и естествено продължение на валутния борд, защото българския лев е фиксиран към еврото. Фиксиран е и курсът, при който ще се присъединим като равностоен партньор в един успешен европроект, допълни още Радев. В подкрепа на думите си той даде за пример Хърватска, която постигна рекорден ръст в икономиката си, особено в туризма, след присъединяването си преди години и няколко месеца към еврозоната.

Като проблем, който не бе решен по време на мандата, бе това, че България продължава да е единствената страна-член на ЕС, на чиято територия няма евроагенция. Борех се, но липсата на достатъчно желание от властите в София не позволиха това да се случи, каза още Емил Радев.

Относно проектът за плавателен канал Варна – Русе, той вече е в юрисдикциите на Съвета на Европа, и в частност на транспортния министър на България, стана ясно още от думите на евродепутата.

Отчетът му отразява 13 доклада и 14 становища като докладчик от страна на ЕП и ЕНП, 6 предложения за резолюции, 35 парламентарни въпроси към ЕК и Съвета, стотици речи и изказвания.

Като юрист съм наясно с необходимостта от добре работеща законодателство, а като политик, натрупал опит и в Общинския съвет на Варна, и в Народното събрание, и в Европарламента, знам, че хората очакват да постигаме реални резултати. Това означава непрекъснато да доказваме, че ЕС е инструмент за просперитет и сътрудничество и България не е наблюдател на процесите, а напълно равностоен участник, обобщи Емил Радев.