Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Павел Христов: Кирил Петков е оказвал натиск, за да превърне МВР в предизборен щаб на ПП

Определянето на служебното правителството като кабинет на ГЕРБ е в сферата само на предизборното говорене, заяви в студиото на Дарик варненският депутат от ГЕРБ Павел Христов.

„Служебният кабинет изглежда като експертен с доказани хора с биографии. Познавайки Димитър Главчев и неговата безпристрастност като председател на Народното събрание, сигурен съм, че ще се справят с поставените задачи по Конституция, които няма да имат нищо общо с ГЕРБ”.

Павел Христов определи управлението на кабинета на Николай Денков като труден период за ГЕРБ и за всички участници в „сглобката”.

„Беше трудно да преглътнем обидите и политическия тормоз, но цената беше стабилност в държавата и ние я платихме. Беше трудно за комуникиране с нашите членове и симпатизанти, но смятам, че се справихме. ПП-ДБ носят отговорност за провала на преговорите. Когато трябваше да се правят ходове назад, ние ги правехме. Мария Габриел бе единственият ни представител в правителството и Шенген е нейна заслуга”.

Вътрешният министър Калин Стоянов не е получавал никога обаждания от ГЕРБ, а поканата да стане министър му е отправена от Кирил Петков, изтъкна Христов.

„Кирил Петков си сменя 8 пъти мнението от закуска до вечеря. Стана ясно, че той е оказвал натиск, за да превърне МВР в предизборен щаб на ПП. Несериозно е да се говори, че Стоянов е представител на ГЕРБ”.

За Павел Христов е необяснима публичната защита на главния секретар на МВР Живко Коцев от представители на ПП-ДБ.

„Коцев е посочен, че има явни контакти с контрабандисти. Не разбирам защо е така яростно защитаван, включително и от Денков. Единственото обяснение е, че вероятно знае нещо повече, а може би съзират последен шанс да политизират МВР”.

Бившият министър на туризма Николина Ангелкова, която е снимана в компанията на Живко Коцев, в момента не е част от политическия актив на ГЕРБ, допълни Павел Христов.

„Искам да вървим към нормализация на политическия диалог, но не съм оптимист. Тонът се изостря много. Опитваме се да бъдем толерантни и обективни, но ПП-ДБ правят все по-трудно спазването на добрия тон. Надявам се разумът им да се върне. Предупредихме ги няколко пъти да водим нормално кампания, но те не желаят това да се случи. С оглед на бъдеще управление ме притеснява, ако в парламента влезе нова формация, тъй като нещата ще изглеждат още по-сложни за управление. Не виждам обаче друга алтернатива освен проевропейско управление като досегашната коалиция, тъй като всичко останало сочи на Изток”, каза още Павел Христов.