Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Министър Цветанов: Приоритетите ни са борбата с престъпността и влизането в Шенген

 


         Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” е доказана академична структура, която подготвя специалисти за бъдещото европейско развитие на страната. Това бе първата високо професионална среда, в която обсъдихме необходимостта от промени в системата за опазване на обществения ред и гарантиране сигурността на гражданите”. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на публичната си лекция пред студенти и преподаватели на висшето училище във Варна.

Тя бе изнесена днес в „Аула Максима”, като част от юбилейната сесия по повод 20-годишнината от създаването на Академичния форум на университета.

С лекцията на министър Цветанов поставяме началото на поредица от академични прояви, посветени на юбилея, отбеляза Ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър” проф. д.ик.н. Анна Недялкова. Асамблеята съвпада с удостояването на висшето училище със знака ECTS Label за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити, който се присъжда за първи път на български университет. След получаването на знака DS Label миналата година, това е второто поредно признание на Европейската комисия за Варненския свободен университет, добави тя.

В лекцията си министър Цветанов очерта стратегията за функциониране на системата на МВР. Приоритет на държавата е борбата с престъпността, справянето с корупцията, усвояването на средствата по Оперативните програми на ЕС и подготовката на България за влизане в Шенген, каза той. Според министъра това, което е необходимо, е създаване на условия за бързо съдебно производство и съществени реформи в съдебната система.

След лекцията си министър Цветанов получи от Ректора на университета плакет с отличията на Европейската комисия за ВСУ „Черноризец Храбър” – DS Label и ECTS Label, почетния знак на Академичния форум и грамота. Бяха обсъдени и възможностите за по-активно взаимодействие между катедрите на висшето училище и МВР при подготовката на кадри за националната сигурност, борбата с престъпността и опазването на обществения ред.

Утре, 15 октомври, гост на университета ще е министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Лекцията му на тема: „Европейските фондове в България – политики за развитие” започва в 10.00 ч. в Учебно-спортния комплекс на ВСУ „Черноризец Храбър”.
 


www.barometar.net

14.10.10