Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Без празнична коледна трапеза за 8% от българите


                     В тази връзка той призова търговците да не следват принципа "ден година храни", а да помислят за пенсионерите и социалнослабите, които спестяват цяла година, за да могат да си купят някои храни за празниците.Министърът участва в началото на проверките на храните за предстоящите празници. Мирослав Найденов и инспекторите посетиха магазин за хранителни стоки, месарница и плод и зеленчук в района на Руски паметник.По време на проверката бяха констатирани цени на мандарини и портокали от 1,80–2 лева за кг при борсови цени на тези цитруси от 45-50 стотинки за килограм.Бананите пък гонят 3 лева при 1,20 лева на борсата. "Това увеличение от 150-200% не е нормално", категоричен е министърът. 

Същевременно цените на свинското месо на един от проверените обекти се движиха от 7,30 лева за врат с кост за кг до 10,90 лева за кг за бонфиле, което според него е реална цена. Докато на други места цените на свинското месо вече надхвърлят 15 лева за килограм.В проверките участват служители от ДВСК, НАП, Националната служба за растителна защита, Икономическата полиция и Комисията за защита на потребителите."Те ще следят за качеството и безопасността на храните, срок на годност, етикетировка и данъчни нарушения", каза Найденов. 

Той уточни, че тези органи не могат да влияят на ценообразуването, но се надява самото присъствие на държавата да респектира търговците да не увеличават изкуствено цените по празниците."Няма логично обяснение нещо да поскъпва с 50% или двойно за няколко дни", смята министърът.Органите на НАП и Икономическата полиция ще следят дали търговците отчитат оборотите, които покрай коледните и новогодишните празници се увеличават. ДВСК пък ще проверява за продукти, които са с изтекъл срок на годност и търговците ще се опитат да ги пласират покрай повишеното търсене.Засилените проверки ще продължат по цялата верига в страната до края на новогодишните празници.


dnes.bg

20.12.10