Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът на Белослав с постоянен арест и отстранен от длъжност


                        В две последователни съдебни заседания Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за кмета на Белослав Емил Дичев, а след това го отстрани и от длъжност до отпадане на необходимостта за това. 43 годишният кмет, който управлява трети мандат в Белослав е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Варненска окръжна прокуратура, след като беше задържан в петък, 17 декември, непосредствено след получаването на подкуп в размер на 5 000 лева. Белязаните и обработени пари били открити в касата му, а следи от тях органите на реда намерили и по ръцете на кмета. При последващите действия на разследващите, при претърсване в кабинета на Дичев, от касата му иззели 150 000 лева в различна валута.  

За да определи най-тежката мярка за процесуална принуда днес Варненският окръжен съд се съобрази със събраните в хода на досъдебното производство доказателства – гласни, писмени и други материали, в това число и секретна справка. Преценката им води съда до обосновано предположение, че Дичев е съпричастен към обвинението за подкуп и този състав на престъпното деяние и извършен в качеството му на длъжностно лице, което заема отговорен пост.  

Престъплението е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание от 3 до 10 години затвор и глоба до 20 000 лева. Що се отнася до доводите на защитата, че обвинението в престъплението "подкуп" не е прецизирано, то съдът преценява, че право на прокуратурата е да прави това в хода на следствените действия. Независимо от чистото му съдебно минало, ВОС прецени, че има опасност Дичев да се укрие от наказателно преследване, заради тежестта на обвинението или да извърши друго престъпление, заради възможността да упражни въздействие върху свидетели на досъдебното производство.  

Съдът уважи и второто искане на Варненска окръжна прокуратура и отстрани от длъжност Кмет на община Белослав Емил Дичев, до отпадане на необходимостта за това. Съдът остави без уважение искането на адвокатите на Дичев да се съберат или изискат нови доказателства, свързани със заеманата от него длъжност, както и с проектите, осъществявани от него от октомври 2007 година. Съдът  преценява, че към настоящия момент разполага с достатъчно аргументи за произнасяне по искането за отстраняване.  

Сред тях е тежкото обвинение за подкуп, приет в качеството му на длъжностно лице.  На аргументите на защитата, че това обвинение се крепи само и единствено на показанията на един свидетел, съдът отговори, че доказателствата по делото не се изчерпват с тях. Разследването е в начален етап и съдът намира, че има реална опасност Емил Дичев да попречи на бъдещи действия на разследващите, свързани със събиране на нови доказателства или разпити на свидетели. И двете определения на ВОС – за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и за отстраняване на Емил Дичев от длъжност кмет на Община Белослав подлежат на жалба пред Варненския апелативен съд на 28 декември от 10,00 часа.    


barometar.net

20.12.10