Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Артилерийски залпове в Северна Корея стреснаха Сеул

 


           Звуците на артилерийски залпове от Северна Корея в близост до оспорваната граница в Жълто море стреснаха Южна Корея. Военните в Сеул предположиха, че става дума за военни учения, които се провеждат на територията на Севера, съобщава БиБиСи.Представител на южнокорейски генерален щаб заяви, че изстрелите са направени в рамките на учение, при което са използвани смъртоносни оръжия.  

Според източник, пожелал анонимност, на територията на Южна Корея няма попаднали снаряди, включително и на остров Йонпьон, който в края на месец ноември стана обект на нападение от севернокорейците.Уверени сме, че Северна Корея провежда редовни военни учения, заявил източникът.Припомняме, на 23 ноември севернокорейската артилерия откри огън по остров Йонпьон, разположен на южнокорейска територия – на 90 километра от столицата Сеул.При масирания обстрел загинаха двама войници и двама цивилни, а много къщи бяха разрушени. Южна Корея отвърна на огъня. 

В последствие от КНДР заявиха, че са били предизвикани от съседите си и са стреляли в отговор на снаряд, паднал в техни териториални води.По данни на Ройтерс военното командване на южна Корея следи отблизо развитието на ситуацията.Пхенян заплаши, че всякакви последващи действия от стана на Сеул ще доведат до война.В южнокорейската столица избухнаха безредици заради слабата, според част от обществото, реакция срещу нападението на Севера в края на ноември. Това коства и поста на военния министър на страната. 

На погребението на загиналите войници, командирът на южнокорейската морска пехота заяви, че подчинените му ще "отмъстят" на Северна Корея.Междувременно в спорния район започна голямо съвместно учение на американски и южнокорейски военни, в което се включи и самолетоносач.Китай влезе в ролята на посредник в конфликта между двете Кореи, като освен това защити своите съюзници от Пхенян в Съвета за сигурност на ООН.Въпреки сложната международна ситуация от КНДР обявиха, че разполагат с "хиляди" центрофуги за обогатяване на уран. 

Представители на Южна Корея, Япония и САЩ ще се срещнат в понеделник във Вашингтон, за да обсъдят тактиката по отношение на Северна Корея.Преди дни пък Северна Корея обвини Юга в провокации в отговор на предупреждението, оправено преди дни от Южна Корея, че са готови да осъществят въздушни атаки при евентуално ново нападение.

 


news.bg

08.12.10