Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Ирландия обяви най-драстичните бюджетни съкращения в историята си

 


          Правителството на Ирландия обяви най-драстичните бюджетни съкращения в историята си, съобщава АР. Причина за това е незавидната фискална позиция на страната, която едва преди седмица договори спасителни заеми на стойност 85 млрд. евро.

В представения днес бюджет е заложено съкращаването на разходи на стойност 4,5 млрд. евро, допълнителен приход от 1,5 млрд. евро пък се очаква от повишени данъци. Това означава, че се очаква разходите да се свият с 9 на сто, а приходите – да се увеличат с 5 на сто.

През 2011 година минималното заплащане в страната се понижава с 1 евро до 7,65 евро на час, съкращават се социалните помощи и надбавки. Освен това много от нископлатените работници и служители за пръв път ще попаднат в скалите на подоходното облагане.

За да бъдат окончателно приети, тези намерения на правителството трябва да получат одобрението на парламента. Това евентуално ще се случи в четвъртък, макар в страната да се провеждат множество протести срещу планирания бюджет.

Причина за нуждата от съкращаването на разходи е огромният бюджетен дефицит, който според анализаторите ще достигне 32 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Това е рекорд в следвоенната история на Европа.

През настоящата година разходите на Ирландия надхвърлят 50 млрд. евро, докато в бюджета са влезли едва 31 млрд. евро. В същото време страната прави големи разходи за спасяване на банковия сектор, което надува отрицателното салдо.

 


investor.bg

08.12.10