Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Борсовото рали на Дядо Коледа – съществува ли наистина?

 


             Въпреки че мнозина финансови съветници говорят за нещо, което наричат „пазарното рали на Дядо Коледа“ (Santa Claus Rally), съществува дебат какво точно означава това, пише Марк Хълбърт, основател на Hulbert Financial Digest, в коментар за MarketWatch.

Ако сте циник, може да заподозрете, че тези финансови съветници просто експлоатират доброто име на Дядо Коледа, за да оправдаят оптимистичните си прогнози през празниците.Със сигурност обаче финансовите съветници не са толкова безсрамни, за да постъпят така, нали? 

Хълбърт предлага няколко дефиниции на финансови съветници за това какво точно представлява „пазарното рали на Дядо Коледа“:- По някое време през декември ще има пазарно оживление.
– Целият декември е добър месец за фондовия пазар.
– Индексите се представят изключително добре от дните преди Коледа до първите дни на новата година. 

Интересно е дали някоя от тези дефиниции се подкрепя от историята. Хълбърт сравнява данните за Dow Jones Industrials Average от 1896 г., когато индексът е създаден.Данните разкриват, че първата дефиниция – според която пазарът ще се оживи по някое време през декември – е вярна, но и безсмислена, тъй като пазарът може да се оживи по всяко време на годината. През цялата история не е имало месец, през който в определен момент пазарът да не се е оживявал. 

Обърнете внимание на следващата дефиниция, която някои анализатори дават на „пазарното рали на Дядо Коледа“ – идеята, че декември като цяло е силен месец за пазара. На пръв поглед, доказателствата за това твърдение изглеждат обнадеждаващи. Средната доходност за всички месеци, различни от декември, в годините от 1896 досега, е 0,5%. За разлика от тях, за месец декември за същия период средната доходност е 1,2%. 

Въпреки това като вземем предвид променливостта на месечните резултати през последните 114 години излиза, че разликата между декември и останалите месеци не е показателна при ниво на достоверност от 95% – стойност, която статистиците често използват, за да определят дали даден модел е действителен. 

Какво да кажем за третата дефиниция на „пазарното рали на Дядо Коледа“ – тази, според която пазарите се оживяват между Коледа и началото на януари? Оказва се, че тази дефиниция се подкрепя от историческите данни. Всъщност тя е свързана с други два повтарящи се модела, описани подробно в различен контекст – така наречените ефекти на „края на месеца“ и „края на годината“.

 


investor.bg

08.12.10