Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Договорихме с Португалия общ проект за развитие на търговския и имотен регистър

България и Португалия се договориха за разработването на съвместен проект за развитие на търговския и имотния регистър и за създаване на електронен регистър, който предоставя и он лайн услуги за регистрация на автомобилите. Това стана на срещата на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на  правосъдието Маргарита Попова с председателя на португалския Институт по вписванията и нотариата Антонио Фигейредо. Португалската срана ни предоставя своето ноу-хау за услугата „едно гише“ и регистрация на фирма „за един час“.

Португалия е първата страна в ЕС, която е въвела пълна електронизация на всички регистри и продължава да е водеща държава с иновативния си подход в тези процеси, започнали през 2005-та година. За проекта „Фирма за един час“ Португалия получава специален приз от Световната банка за топ-реформаторство и новаторство. С електронната система португалският Институт по вписванията и нотариата, под чиято шапка са всички основни регистри, успява да постави още един рекорд-извършва покупко-продажба на имот он лайн само за 50 минути. Антонио Фигейредо заяви, че с въвеждането на пълната електронизация на регистрите неговият институт е успял да постигне няколко съществени цели – минимизиране на разходите, намаляване на бюрокрацията, увеличаване на бързината на услугите и създаване на удобства на гражданите. Директорът на института прие поканата на министрите Дянков и Попова за посещение в България. Той и неговите експерти ще пристигнат в София в началото на април за работата по общия проект, който ще кандидатства за европейско финансиране.

Късно снощи в сградата на българското посолство в Лисабон вицепремиерът Дянков и министър Попова се срещнаха с представители на българската общност в Португалия. По време на срещата, която продължи повече от два часа, нашите сънародници разговаряха с министър Дянков и споделиха свои предложения, свързани с  подобряване на административните услуги на българите в чужбина. Обсъдени бяха и въпроси от сферата на услугите и образованието на българските деца зад граница.

barometar.net