Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

ООН в готовност да помага на Япония

30 международни спасителни екипа са в готовност да помагат на Япония след мощното земетресение, съобщи ООН.“Готови сме да окажем съдействие“, каза пред Ройтерс Елизабет Бърс от Бюрото на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Женева.“30 международни спасителни екипа са вдигнати на крак и следят ситуацията, те са готови да окажат помощ, ако е необходимо“, допълни тя. Най-мощното земетресение, което удари Япония от 140 години насам, предизвика 10-метрова вълн? цунами, която помита всичко по пътя си – къщи, коли и ферми.

До момента е потвърдена смъртта на 18 души, ранените, както и безследно изчезналите са най-малко десетки. По данни на пожарникарите под развалините са останали стотици хора.    По информация на българското посолство в Токио, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на силното земетресение в Япония тази сутрин, съобщиха от МВнР.В страната живеят постоянно около 600 български граждани. МВнР поддържа постоянен контакт с посолството чрез сателитна връзка поради нарушените комуникации в Япония.

Най-малко осем души са загинали след разрушително земетресение, съобщава японската обществена телевизия NHK.Ранени са най-малко 20 души. Има много хора, които са в неизвестност след земния трус. Сред изчезналите има много деца, които са били отнесени от придошлата вода.Цунами с височина 10 метра удари североизточното крайбрежие на главния остров на страната Хоншу. Разрушени са пристанища, отнесени са цели квартали, унищожени са пътища.

Особено силно е пострадал град Сендай, който беше ударен от вълна с височина 10 метра. Водата е заляла напълно международното летище в града. Разрушено е морското пристанище. Цунамито е погълнало цял жилищен квартал.Властите постоянно предупреждават населението за опасност от нови вълни и призовават жителите да напуснат бреговата линия. От хеликоптер на телевизия NHK оператор е заснел как гигантската вълн? в района на град Сендай помита сгради, носи плавателни съдове. В един момент тя връхлита и разрушава голям участък от път заедно с колите на него. Съдбата на хората е неизвестна.

В града са избухнали най-малко 8 пожара. Спряна е намиращата се там атомна електроцентрала. Останалите японски атомни електроцентрали работят в редовен режим.Разрушения има и в Токио. Срутила се е зала в центъра на града, под развалините има хора. Гори металургичен комбинат в префектура Тиба, намираща се до японската столица. Пожар има в рафинерия близо до Токио, има опасност да се взривят десетки цистерни. В сградата на ИТАР-ТАСС в Токио подземният удар повали мебелите, разби съдовете, мазилката падна. Като цяло обаче сградата е издържала на труса, ранени няма.

В Токио се чуват сирените на многобройните автомобили на „Бърза помощ“.Правителството на Япония в пълен състав се е събрало в кабинета на премиера, където действа кризисен щаб.

dnes.bg