Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

НАП Варна напомня: Регистрираните по ЗДДС подават декларация всеки месец

222 акта за установяване на административно нарушение съставиха инспекторите от НАП Варна на регистрирани по ЗДДС лица от началото на годината. Актовете са съставени за това, че регистрираните по ЗДДС лица не са подавали справка-декларация в установените от закона срокове. През изминалата 2010 година за същото нарушение данъчните са наложили глоба на 1644 лица, от общо регистрираните по ЗДДС 15 827.

От НАП Варна напомнят, че регистрираните по ЗДДС лица са длъжни всеки месец да подават справка – декларация за Данък върху добавената стойност /ДДС/, заедно с  дневник за покупките и дневник за продажбите. Декларацията се подава до 14-то число включително на месеца, следващ данъчния период , за който се отнася. Важно е да се знае, че дори да бъде прекратена временно дейността на фирмата, лицата не са освободени от задължението да подават справка – декларация по ЗДДС всеки месец.

Лицата, които са решили да се дерегистрират по ЗДДС, трябва да подадат заявление за дерегистрация в НАП Варна. Едва след като им бъде връчен акт за дерегистрация от служителите на териториалната дирекция, те ще бъдат освободени от задължението да подават ежемесечно декларациите си.Глобата за неподаване или неспазване на предвидените срокове за подаване на справка – декларация по ЗДДС е 500 до 10 000 лева.