Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Организаторите на Литературен клуб към ИУ Варна: Клубът е възможност за личностно развитие и връщане към творческата самоличност

Симона Стоянова е трети курс студентка в Икономически университет Варна,специалност Международни икономически отношения. Определя себе си като креативен човек, който отдава времето си на маркетинга , литературата,музиката, изобразителното изкуство и танците. В момента Симона е вокалистка  на тепърва прохождащата рок група „Epic Fail”.  Започва да пише преди няколко години, но споделя, че е наследила таланта си от нейна близка роднина, в чието лице е открила свой пример, заради и който момичето започва усилена дейност при подготовката на Литературения  Клуб към Икономически Университет Варна

Кристина Кунева  също е студентка трети курс в Икономически университет Варна, специалност Международни  икономически отношения. Освен икономиката,  тя проявява интерес към почти всички видове изкуства. Кристина споделя, че писането и литературата са неразделна част от живота й, а театърът е детската й любов. Момичето разказва за себе си, че обича иновациите  и пътуванията и това е една от причините, поради която е част от международната студентска организация AIESEC, която е и стъпка в нейното развитие.

1. Как възникна идеята за създаване на литературен клуб в Икономически университет Варна?

Началото на литературния клуб беше поставено въз основата на това, което винаги ни е водило в развитието ни, а именно сами да внесем  промяната, която искаме да видим. В живота си. Водени сме от желанието  самостоятелно да творим реалността си и да създаваме възможностите си. Макар и университетът да ни предлага различни по вид и провокиращи интереса на студентите предмети, усетихме, че нещо липсва. Ние сме творчески личности и знаехме, че има какво още да развиваме в себе си. След кратко проучване установихме, че градът не предлага много възможности за хора с такива интереси и се заехме с приятната, но както се оказа, не толкова лесна задача да създадем място, където заедно с  други студенти да развием потенциала си.

2. Каква е основната цел на организирания от вас клуб?

Основната ни цел е да покажем, че икономистите могат да бъдат и творчески личности. Идеята, зад която стой клубът ни, се състой в подкрепата на млади и талантливи хора, които искат да развият потенциала си. При нас всеки има възможност не само да сподели свои произведения, но и да се запознае с много други креативени  личности и да завърже нови приятелства. Стремим се да внесем глътка разнообразие в сивото ежедневие.

3. Как бива приет той от студентите и колко от тях го посещават?

Често младите хора биват приети от обществото като бягащи от отговорност личности, без интереси спрямо заобикалящото ги и  бъдещето, но това не е така. Ключът е в добрата мотивация. Това е нещо, което се опитваме да научим както  за себе си, така и да помогнем  на другите. Досега не сме срещали явно неодобрение от колеги, напротив , повечето от тях приемат с много ентусиазъм идеята. Не всички обаче имат времето и достатъчната мотивация да идват на сбирките. И все пак това си е един естествен подбор, който спомага и за по-гладкото протичане на работата, когато присъстващите са само хора с отворено мислене и интереси в областта.

4. Разкажете накратко как протича една ваша сбирка.

Обикновено сбирките ни се състоят от две части – през първата всеки от присъстващите може да сподели лично творчество с останалите. Втората част обикновено е отредена за дискусии на различна тематика, която ни вълнува; коментари относно цитати на автори; някоя книга, която ни е впечатлила и искаме да споделим с другите. Въпреки това винаги сме отворени към нови идеи и предложения.

5. Как бихте мотивирали студент да присъства на ваша среща?

Във всеки от нас е заложено желанието за развитие, макар и в различна степен. Именно студентските години са времето, когато човек изгражда едни от най-важните черти за бъдещето си като част от обществото, като личност с позиция и добра култура. Ние не можем  да дадем на някого нещо, ако той няма желанието да го приеме. Но ако човек е амбициозен, мотивиран, иска да се развива, да създава контакти и не на последно място  да притежава творческо мислене, което желае да развива , то несъмнено мястото му е при нас. В днешно време не трябва да се пропускаме нито една  възможност, ако искаме да бъдем успешни. Опитваме се да дадем всичко от себе си, за да бъде клубът една чудесна възможност за личностно развитие и връщане на човек към творческата му самоличност.  Използваме и социалните мрежи за популяризиране на нашата дейност. Всеки, които иска да бъде част от нас може да ни намери на нашата страница www.litclub-vn.com, както и на адресът ни във Фейсбук http://www.facebook.com/litclub.vn.

6. Скоро в ИУ-Варна бяха организирани две литературни четения, разкажете как преминаха те и какви събития още да очакват студентите.

Първото литературно четене бе на 18.05.2010г., когато в една от аудиториите на Икономически университет – Варна споделихме лично творчество и хвърлихме ръкавицата към съзнанието на  публиката под формата на дискусия и директни въпроси.

Второто литературно четене се състоя на 08.11.2010г. и бе организирано в по-официална обстановка, присъстващите бяха също по-голям брой. Тук е мястото да благодарим и на доц.д-р Зоя Младенова, д-р Владимир Досев и доц.д-р Анастасия Кондукторова, които ни подкрепяха и помогнаха да превърнем една наша мечта в реалност. В крайна сметка резултатът беше налице. Останахме  приятно изненадани от  усмивки и приятни емоции, събрани в рамките на един час.

Тепърва сме намислили две много важни събития за Литературния клуб, като първото от тях е свързано с издаването на книжка с наши произведения. Изключително сме щастливи, че имаме подкрепата на университета, който ще финансира този наш проект и ще ни даде възможност да популяризираме дейността на младите хора, които се интересуват от литература и творят. Освен това може да очаквате много скоро Литературно четене  през пролетта на 2011

7. Мислите ли да организирате  по-мащабен проект, които да не е съсредоточен само в аулите на ИУ-Варна?

Ще се радваме, ако идеите и предложенията за срещи с други клубове на различни мероприятия на национално ниво се осъществят. Работата с различни неправителствени организации, в които участват студенти със сходни с нашите интереси също е винаги добре дошла. Както вече споменахме, предстои и издаването на първата книжка с произведения на автори от клуба, надяваме се да е едно добро начало на традиционно събиране на стойностни творби поне веднъж годишно. Винаги сме отворени към предложения, не спираме да мислим и за нови възможности. Надяваме се да имаме късмет.

8. Срещали ли  сте се с други представители на литературни клубове?

Има някои от нашите членове, които са участвали и в други литературни клубове, но като цяло тепърва се надяваме да се свързваме с представители на такива. Би било хубаво хора, които споделят еднакви интереси и намират поводи да творят, да се обединят и да създадат нещо по-мащабно.

9. Вие сте организатори на проекта, как ще продължи дейността си клуба след вашето завършване?

В лицето на голяма част от хората от клуба виждаме стабилна подкрепа. Стараем се да поставим добри основи, за да може дейността ни да продължи и след завършването ни. Все пак, ако бяхме само ние, клуб нямаше да го има и сега. В основата е цялото, ние се стараем да го поддържаме, ще продължим да помагаме с каквото можем и след завършването си.

интервю на Деница Герчева

barometar.net