Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

35 жизненоважни лекарства пак у нас от април

Тридесет и пет вида жизненоважни лекарства за лечение на онкологични и хематологични заболявания, вкл. при деца, както и за епилепсия, отравяния, сърдечно-съдови и интензивни състояния, които не се внасят у нас през последните пет години, отново ще бъдат достъпни за българските пациенти от април.Това обявиха на пресконференция днес в Министерството на здравеопазването (МЗ).Основната причина за липсата на тези медикаменти в страната е липсата на търговски интерес от страна на фармацевтичните компании заради малките количества, които са нужни за лечението на малък брой пациенти, обясни здравният министър Стефан Константинов.

Той цитира данни на националните консултанти у нас, че годишната нужда от подобни лекарства варира от 20-30 до 3-4 хил. опаковки.Част от тези лекарства изобщо не са регистрирани, а други са разрешени за употреба у нас, но никой не ги доставя.Това кара пациентите от години сами да търсят начин да се снабдяват от други страни, посочи министърът. По думите му ще бъдат предприети и законодателни промени, за да се предотвратят подобни ситуации в бъдеще.Всеки производител, решил да преустанови продажбите на лекарство от позитивния лекарствен списък, което е единствено по рода си в страната, ще трябва да уведоми писмено МЗ поне две години преди това.

Компанията ще трябва да осигури достатъчно количества за задоволяване нуждите на страната през този период.Един от най-големите дистрибутори в страната – „Софарма“, гарантира, че ще осигурява 30 от въпросните медикаменти по реда на Наредба 2, която дава възможност в страната да се внасят лекарства, които не са регистрирани за употреба и липсват в болниците.Фирмата ще блокира ресурс от 5-6 млн. лева за тази цел, съобщи Огнян Донев, председател на съвета на директорите й.От министерството обещаха да съдействат и за по-бързата регистрацияна цени на две от другите лекарства, за да станат налични в търговската мрежа, а след разговори с производителите ще се възобнови доставката и на останалите три препарата.

При тези малки количества необходими лекарства едва ли може да се очаква финансов дивидент за фармацевтичните компании, отбеляза министър Константинов. По думите му процесът е отворен и всеки производител може да участва в доставката.На сайта на МЗ е публикувана покана към всички заинтересовани дистрибутори да се ангажират с доставката на медикаментите, които не са регистрирани у нас.От миналата седмица Витамин D3, един от задължителните витамини за бебета, отново е наличен в България.

В началото на годината от аптечната мрежа беше изтеглено наличното количество поради несъответствие със стандартите за качество, като нямаше заместител на продукта.Националната пациентска организация беше сезирана по случая от множество пациенти, пряко засегнати от проблема, които подаваха системно сигнали, че са принудени да си набавят нужния за децата им продукт от съседни държави или от черния пазар.От организацията проследиха случая и след разговори с вносители и дистрибутори на хранителни добавки, витамин D3 вече може да бъде набавен от дистрибуторската и аптечната мрежа.

vesti.bg