Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Учени: Земетресението в Япония е било с магнитуд от 9,0 по Рихтер

Земетресението, което разтърси Япония и предизвика мощни вълни цунами, е било с магнитуд от 9,0 по Рихтер съобщи американският институт по геофизика, цитиран от Асошиейтед прес. По-рано до това заключение стигна и японската метеорологична агенция. Първоначално американските геофизици смятаха, че трусът е бил със сила 8,9.

Учените нерядко променят данните за силата на мощните земетресения след проверки на информацията.

Промяната с една десета означава, че земетресението е било с около един път и половина по-силно, отколкото се смяташе досега. Това го прави четвъртият най-силен трус, записан в човешката история и най-мощният, регистриран в Япония. Досега то беше смятано за петото по сила земетресение, откакто започва да се изчислява силата на трусовете с модерни средства преди 130 години.Според японските власти земетресението и последвалите вълни цунами са взели най-малко 10 000 жертви.

Японските власти обявиха за създаването на забранена за полети зона над АЕЦ „Фукушима-1”, предаде японската агенция Киодо.Забраната за полети действа на територията в радиус от 30 км от електроцентралата.По-рано японското правителство предупреди, че в района на засегнатата от земетресение АЕЦ „Фукушима”, на около 250 км от Токио, нивата на радиация вече са опасни за човешкото здраве след две експлозии и пожар по-рано днес.

ekipnews.com

focus-news.net