Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Костов: Цените се вдигат заради монополите

Причината да се вдигат цените в много сектори в производството и търговията е монополизирането на тези сектори. Това е влошено функциониране на пазарната икономика, коментира пред Нова телевизия лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Няма конкуренция, а определени участници налагат своите условия – това се нарича стагнация и инфлация. Стагнацията са тези 0,2%, с които расте БВП, което е много малко, тоест няма растеж, допълни Костов и заяви, че са се сбъднали неговите прогнози за спад на жизненото равнище.

„След като приехме Закона за защита на конкуренция и за защита на потребителя и се създадоха тези регулативни органи, започнаха преговори с нас през 1999 година за влизане в ЕС. Комисията за регулиране на съобщенията, ДКЕВР са също с такива функции. Свободният пазар има свойството да се поддава на монополизация“, подчерта бившият премиер.

Според него всичко е въпрос на стриктна проверка от страна на тези, които трябва да се занимават с тези задачи, „а това са тези органи, това им е ролята да сравняват международните цени, да виждат условията в България, да пречат на монополите и да ги разтурят ако има такива“. „Цитрусовите плодове в София са по-скъпи от тези в Берлин. Берлин е по на север, а ние сме по-близо до производителите, а при нас са по-скъпи, защо“, попита Костов и отговори, че това е защото е монополизиран секторът.

„Предишните правителства по някакъв начин са си изпълнявали функцията да защитават потребителите и конкуренцията и не е имало такива протести. А сега очевидно хората са недоволни и ето протестират, очевидно не се изпълняват в момента тези функции. И в сектора на лекарствата има монополизация. Държавата харчи около 3 пъти повече, отколкото ние харчехме навремето при по-голям брой население. Това, което не може да прави министър-председателят, е да казва „Съжалявам!“. Не може да се оправдаваме с Кадафи, това ми звучи като по времето на тройната коалиция и техните изказвания по време на кризата тогава“, категоричен бе Костов.

На въпрос защо не си говорят на един език с ГЕРБ, Костов отговори: „Говорим си на един език, но на езика „Съжалявам и дайте да протестираме срещу Кадафи“ – това не е нашият език“.

„Качените цени елиминират потребителско търсене, това смачква производителите в другите сектори, които не са монополизирани. Трябва да се насърчава малкия и средния бизнес. Основно ударът е върху аутсайдерите, а това са малките и средни фирми. Трябва да се действа решително. Ако разчитаме икономиката да се раздвижи от конкуренцията сред малкия и средния бизнес, ако вдигнем минималната работна заплата, ще им помогнем ли на малкия и средния бизнес или ще влошим положението им“, попита Костов.

По въпроса за АЕЦ „Белене“, Костов категорично заяви, че би спрял проекта „Белене“ веднага. „Ядрената енергия е рискова и това, което се случва в Япония е красноречиво доказателство. Страна, която е способна да издържи земетресение от 9-а степен, вижте какво се случва с ядрените им централи. Референдум за АЕЦ „Белене“ е управленско решение, трябва да се отчете съдбата на българската енергетика“, поясни лидерът на ДСБ.

По отношение на вътрешния министър Цветан Цветанов, Костов коментира, че Цветанов ще продължава да произвежда скандали във все по-големи мащаби. „Конституционният съд ще премахне текста от правилника на НС до края на месеца може би и ще се отвори възможност за вот на недоверие. Вотът ще бъде директно срещу Цветанов. Цялото правителство прикри скандалите на господин Цветанов, а той ще продължи да произвежда скандали. Вследствие на всичко това, което се случва, ГЕРБ пое пътя на загубата на президентските избори и това със сигурност е така“, смята Иван Костов.

vsekiden.com