Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Работите на компютър? Пазете се от травми!

Хроничните травми на хора, работещи ежедневно на компютър заплашват да се превърнат в епидемия, алармира пред БТА ревматологът д-р Стоян Андреев. 99% от седящите с часове пред монитора са със съзнанието, че това не е физическо натоварване. Напрегнатата гръбначна мускулатура, милионите движения в ръцете претоварват изключително опорно-двигателния апарат, предупреждават столичните ревматолози. Първите симптоми от принудителната стойка и продължителното обездвижване се появяват след 2-3 години работа и са локализирани обикновено в гърба, ръцете, краката.

След 5-10 години идват и органичните промени, посочват ревматолозите. Потърпевши са хора на възраст от 19 г. до 60 г. Те обаче нямат съзнанието, че са болни. 1/4 от потърсилите лекарска помощ отиват, когато болката стане нетърпима, коментират специалистите. На преден план са оплакванията в горната част на гръбначния стълб – шия, рамене, лакти, китки. Долната гръбначна болка е причина номер 1 за нарушената работоспособност след 45 г. Половината от работещите страдат от нея поне веднъж годишно.

90% от хората пък са я почувствали поне веднъж през живота си. В 85% от случаите болните остават с неизяснена докрай диагноза, отбелязват специалистите. Копаещият с мотика селскостопански труженик е по-облагодетелстван, защото съзнавайки тежкия си физически труд прави почивки, посочва д-р Андреев. Служителят пред компютъра обаче продължава милионите си движения, радвайки се на „леката“ работа. Той се натоварва почти колкото професионален спортист, а няма масажист и никой не се грижи за неговата рехабилитация. Ако един спортен състезател не ползва възстановителни процедури, кариерата му вместо 7-8 години, ще продължи 2-3, пояснява д-р Андреев.

Ревматолозите апелират за връщане на производствената гимнастика. Задължително е леко раздвижване на всеки половин час (около пет минути), а на един час – 10-минути. Така според лекарите ще се създадат навици за релаксиране на опорно-двигателния апарат. Погрешна е практиката, че ползваме балнеолечение едва като немощни старци. То трябва да започва дори в детска възраст, препоръчва д-р Андреев. Противодействаща мярка са и добре раздвижващите спортове – плуване,бягане, ски и т.н., които е необходимо да присъстват в уикендите на компютърните потребители, препоръчват лекарите. В противен случай ежедневното претоварване ще доведе до пришпорване на артрозните проблеми, коментират специалистите.

vesti.bg