Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Петролът поевтинява заради подновени опасения за търсенето в Япония

Цената на петрола се върна под 100 долара за барел в днешната електронна търговия в Азия, след като приключи сесията вчера с минимално повишение, задържайки се над 101 долара за барел.Американският лек суров петрол с доставка през април поевтинява с 1,7% до 99,48 долара за барел, след като много фабрики, електроцентрали и петролни рафинерии в Япония останаха затворени за втори ден днес заради щетите от опустошителното земетресение на 11 март.

Затворените шест рафинерии обработват 29% от внасяния в страната суров петрол, предава Bloomberg. Това може да намали търсенето на енергийната суровина от третата по големина икономика в света, след САЩ и Китай.Във вчерашната редовна търговия в Ню Йорк петролът поскъпна с 3 цента до 101,19 долара за барел. В ранните часове на търговията цената му се понижи до 98,47 долара. Причина за това станаха авариите в ядрените реактори на атомната електроцентрала във Фукушима, които повдигнаха притесненията за безопасността на ядрената енергетика в световен мащаб.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че предстоящия строг оглед на стандартите за безопасност в европейските ядрени реактори може да доведе до спирането на някои от тях, предава Wall Street Journal.В случай че се стигне до намаляване на ядрените мощности на Япония и други големи страни, това може да засили търсенето на петрол за генериране на енергия, коментират анализатори.За лекото поскъпване на петрола вчера помогнаха и размириците в Близкия Изток, след като Саудитска Арабия изпрати военни части в Бахрейн. Цените на американския лек суров петрол са се вдигнали с 25% за последните 12 месеца.

investor.bg