Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Трайчо Трайков: Ще проверим всеки риск за изкривяване на пазара

Не съм останал с впечатление, че регулаторните комисии в страната са парализирани. Ако някой от опозицията има конкретни данни за обвързаност на членове на тези комисии аз съм убеден, че Министерството на вътрешните работи веднага ще прояви интерес. Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира от Брюксел обвиненията на ДСБ към правителството на ГЕРБ, че закриля монополите в България.
Министър Трайков бе категоричен, че правителството е доказало, че компромиси не се правят с никого и подчерта, че очаква сигнали.  Обратното означава хвърляне на прах в очите на хората и опит да се извличат политически ползи от фалшива антимонополна реторика, подчерта Трайков.
Според него е странно обвиненията да идват от хора, пряко завещали чрез приватизация, монополни позиции на пазара в България. Това изкривяване трудно се преодоляваше с години по пътя на естествената конкуренция. Сега точно те са в „загрижена поза“ и коментират поскъпването на цените.  Ако има маржове в сектора на горивата, които са прекалено високи и пазарните механизми не успяват да ги регулират, очевидно това е сигнал, че нещо пречи на конкуренцията. Ако има такъв сигнал, държавата ще провери дали има картелни споразумения или други изкривявания. Но това не е опит за регулиране на пазара, а начин за освобождаване на пазарните механизми, подчерта Трайков.Аз не разбирам политика от типа „колкото е по-зле положението на хората, толкова по-добре за нас като опозиция“. Всички на мястото, което са ни отредили, все пак трябва да работим за данъкоплатците, заяви още Трайков.

barometar.net