Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Трайков и Йотингер обсъдиха сигурността на проекта АЕЦ „Белене“

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков  разговаря в Брюксел с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер. Двамата обсъдиха безопасността на проекта АЕЦ „Белене“ и стъпките, които България трябва да предприеме по отношение на гаранциите за сигурност. Министър Трайков е в Брюксел за извънредна среща на енергийните министри на държавите от ЕС за безопасността на европейските атомни централи. В срещата участват представители на националните регулатори и ядрените оператори в страните – членки .
Трябва загрижено и отговорно да подходим към въпросите за сигурността. Това е въпрос, с който  не се търгува, и които поставят европейските ни партньори и българските граждани, подчерта министър Трайков.  Реакторите за Белене са достатъчно надеждни, включително по отношение на сеизмичната устойчивост, но събитията в Япония ни карат да бъдем по-внимателни и отново да прегледаме всички аспекти, свързани със сигурност и нивата на защита. Ако има някакви уроци, които трябва да научим от Фукушима, сега е моментът да го направим, както за съществуващите мощности, така и за бъдещи проекти, допълни министърът.
Еврокомисарят Гюнтер Йотингер смята, че правилния ход на страната ни е да получи допълнителни разяснения и гаранции за сигурността на ядрения проект в Белене. Той подчерта, че решенията за бъдещето на ядрената енергетика в Европа и на всеки отделен проект няма да бъдат взимани прибързано и в дискусията ще се вземат предвид интересите и аргументите на всички заинтересовани страни и в дискусията.
По отношение на АЕЦ „Козлодуй“ са извършени дейности, които могат да служат като пример за добра практика за други европейски инсталации, подчерта по-рано пред журналисти министър Трайков. Той припомни, че при завършилата през 2005 г. модернизация на 5-ти и 6-ти блок е била направена и нова сеизмична оценка на площадката. Централата има четири независими системи за снабдяване с енергия на охладителните системи на реакторите.
В изказването си на министерската среща в Брюксел министър Трайков подчерта високото ниво на сигурност на АЕЦ Козлодуй и факта, че затворените реактори в централата си били на по-високо ниво на сигурност, в сравнение с много от функциониращите ядрени мощности по света. Той подкрепи засиленото международно сътрудничество по въпросите за ядрената безопасност в ЕС, като същевременно подчерта, че страните членки трябва да запазят правото си да определят енергийния си микс.

barometar.net