Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Светът „превъртя“ от атомни фобии

Според руския експерт Андпей Максимов основен вектор в развитието на световната енергетика трябва да станат икономията на електроенергия и строителството на „умни“ мрежи

Картата на световната енергетика ще се промени значително в най-близко бъдеще, след като трагедията в Япония предизвика масови атомни фобии.Най-остро от всички реагира Европейският съюз (ЕС), на чиято територия има около 150 АЕЦ. В редица държави от ЕС започнаха екстремни проверки на безопасността им.Германия изрази намерение изобщо да се откаже от ядрените централи, Швейцария преустанови строителството на нови, Белгия планира да съкрати броя им. В Австрия АЕЦ са забранени със закон.

САЩ приеха атомно-водородна инициатива, която предвижда разработката на ново поколение реактори съвместно с Южна Корея. Още по-интересна е перспективата за използването на термоядрения синтез.
Как ще се развива световната енергетика в най-близко бъдеще?
Известно е, че след Чернобил европейците поискаха да се откажат от ядрената енергетика изобщо. Руският експерт Андрей Максимов обаче е на мнение, че това е невъзможно, особено за Япония, която няма ресурси за други (освен атомния) сектори на енергетиката.

Енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) струва много скъпо, обслужването им – също. Ето защо в близка перспектива (5-10 години) ВЕИ не могат да станат алтернатива, смята Максимов.Според него основен вектор в сектора трябва да станат икономията на електроенергия и строителството на „умни“ мрежи за пренос.Андрей Максимов счита, че събитията във Фукушима ще ускорят развитието на технологиите за безопасност в сектора на атомната енергетика.

econ.bg