Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Музеите с браншово споразумение

По-широки социални права и придобивки ще осигури подписаното браншово споразумение за музеите – колективен трудов договор между министър Вежди Рашидов и синдикалните организации в сферата на културата към КНСБ и КТ „Подкрепа“. Споразумението е за 2 години и засяга близо 2 700 музейни работници в страната, предаде БНР.В близките дни споразумението ще бъде подписано и от Българската асоциация на работодателите в културата – „Барок“. Срокът на предишното изтече преди няколко години.

С новото споразумение се гарантира, че със синдикатите ще се обсъждат проекти на закони, наредби и правилници, които се отнасят до трудово-правните отношения в музеите. За първи път се договарят по-благоприятни условия за служителите с научни степени.Подробно са регламентирани задълженията на работодателите и е постигнато споразумение за по-висок процент допълнително възнаграждение за продължителна работа. За всички ще има по-големи отпуски, в това число и за извънреден труд. Увеличени са и дните за отпуск на служители с две или повече деца до 18-годишна възраст. Качва се класът за прослужени години.

Споразумението е за 2 години и засяга близо 2 700 музейни работници в страната. Заместник-министър Тодор Чобанов се ангажира да настоява пред финансовото министерство догодина да се осигурят средства за по-високи заплати на работещите в музеите и галериите. Целта е да бъдат привлечени повече млади специалисти.

frognews.bg