Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Притеглящият лъч от фантастиката може да се превърне в реалност

В Стар Трек, космическия кораб „Ентерпрайз“ често привлича обекти към себе си с ярък лъч. Сега е открит начин той да бъде създаден в реалния живот – в момента само за много малки частици.Когато светлината попада върху непрозрачен обект, повърхността му отразява голяма част от фотоните обратно. По-малко очевидно е, че тези фотони отблускват обекта от източника на светлина. Ако обектът е много малък, този натиск може да бъде значителен. Но това е точно обратното на притеглящите лъчи в научната фантастика.

Сега обаче учени от университета „Фудан“ в Китай са показали, че могат да се създадат екзотични лъчи, които ще привлечат обекта. За малки частици с размери около една хилядна от милиметъра, те ще доведат до придвижване към източника на лъчение.Идеята е, че светлинните вълни са съставени не само от фотони, но и от електромагнитно поле. Те могат да възбуждат ток в частицата, което може да я приближи до източника на светлина, изпускайки фотони от неосветената страна. Изследователите доказали, че чрез измерване на формата на обекта и електромагнитните му свойства, може да се предскаже този ток – и на свой ред, свойствата на вторичните фотони. След това има възможност за създаване на лъч с желаните свойства.

По принцип това може да се използва, за да се плъзне частицата към източника на светлина, коментират изследователите.Този подход е коренно различен от предишните опити да се създаде притегляща светлина. Оптичната пинсета, например, използва припокриващи се лазерни лъчи за създаване на места, в които молекули или други малки частици са в покой. По този начин частиците могат да се изпращат в различни посоки, но, всъщност, това не е притеглящ лъч.

bgfactor.org