Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Държавата може да свали цената на дизеловото гориво

Държавата може да намали цените на дизеловото гориво с около седем до десет стотинки на литър, ако се приемат някои набелязани мерки, които все още се анализират. Това обясни в предаването „Седмицата“ на Дарик вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той допълни, че се обмислят варианти за отпадане на биокомпонента в дизеловото гориво или за намаляване на акциза му.

В дизела в момента има биокомпонент, който го оскъпява и той или може да отпадне като цяло, което е възможно по европейски директиви или по някакъв начин акцизът само върху тази част да се промени, коментира Дянков, като допълни, че до вторник ще има анализ как точно това да стане. Двата варианта обаче са взаимно заменяеми, така че може да стане само единият, като засега фокусът е върху варианта, който е по-благоприятен – изобщо да отпадне за известен период от време биокомпонентът, подчерта Дянков. Той допълни, че тази мярка ще доведе до спад в цената според експертите в неговото министерство от порядъка на шест до седем стотинки на литър. Предполагам, че ще намерим начин това да стане, каза той.

Министър Дянков обясни, че съглашение в ЕС е общо държавата и производителите да държат резерв от горива в рамките на 90 дни, като у нас държавата ги държи 30 дни, а производителите – 60 дни. Сред мерките, предложени на срещата в сряда в Министерския съвет за цените на горивата, е съотношението да се промени на 45:45. Това е един вид държавата да плати повече и на производителите ще им стане по-евтино. Като математика е така. Това законово може да стане за определен период от време, като в момента се изчислява какъв ще е фискалният ефект върху държавата. Но това на прима виста поне е нещо, по което се работи.На въпрос дали от цялата сметка излиза, че с около десетина стотинки би могла да падне цената на литър, вицепремиерът се съгласи и допълни, че цената на горивата се определя на световно ниво.

Акцизът и ДДС-то върху горивата няма да се променят, категоричен е финансовият министър Симеон Дянков, като припомни, че през седмцата той се срещна с еврокомисаря по финансовите въпроси Алгирдас Шемета. По думите на министърът еврокомисарят недвусмислено е казал, че това няма как да стане, тъй като процесът отнема години и най-накрая няма да се приеме, тъй като изисква одобрението на всички останали членки на ЕС, в четири от които е необходим референдум.Дянков обясни още, че в Европейската комисия се обмисля повишаване на акциза върху най-замърсяващите горива и насърчаване на използването на биогоривата. Това обаче ще влезе в сила най-рано от 2013 г.Дянков бе категоричен, че най-големият прогрес в борбата с контрабандата е в сектора на горивата. В момента тя е близо до нула, допълни Дянков.

dariknews.bg