Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов: Ще строим „Белене“ и няма да даваме пари

На въпрос съгласен ли е цената на централата да е 6,3 млрд. евро, както настояват от „Росатом“, премиерът отговори: „А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената?“

„Да разбира се, ще строим „Белене“, как няма да го строим?“, заяви премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви.“Имаме две условия – 51% държавно участие и да не даваме ние пари“, заяви премиерът.На въпрос съгласен ли е цената на централата да е 6,3 млрд. евро, както настояват от „Росатом“, Борисов отговори: „А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената? И имаш 51%?“.Попитан има ли европейски инвеститор или само от руската страна са склонни да инвестират, премиерът отговори, че в момента има два такива – финландски и френски.

На въпрос защо тогава министърът на икономиката Трайчо Трайков е казал, че в следващите три месеца темата за „Белене“ няма да се обсъжда, министър-председателят остро разкритикува министъра: „Оставете го икономическия министър, тази седмица той направи няколко много необосновани твърдения, аз съм му казал какво имам предвид“.Става въпрос за сблъсъка на Трайков с генералния директор на „Лукойл България“ Валентин Златев за цените на горивата, давани от компанията.

„Когато казваш, че една компания се управлява недостатъчно публично или некомпетентно, а имаш зам.-министър, представител в борда на директорите, трябва да си зададеш въпроса какво си правил две години ти. И тогава ще даваш оценка за другите“, каза Борисов.Премиерът заяви още, че е говорил съм с ръководството на „Лукойл“ и е помолил да се помисли за поне едномесечен мораториум на вдигането на цените на горивата. Отговор се чакал на срещата за цените на горивата във вторник в Министерския съвет.

vesti.bg