Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Любо Петров:Баба ми фризираше Царица Йоанна, баща ми – Лили Иванова, а аз – Елена Петрова

Той е трето поколение фризьор и в момента е едно от големите имена в коафьорския бизнес у нас. Освен това Любо Петров е човекът, който се грижи за прическите на всички актьори в сериала „Стъклен дом”. Преди това е работил с водещите и участниците в първия „Биг Брадър”, „Стани богат”, „Сделка или не”, „Жените” по БНТ, както и стотици реклами. Почеркът му може да се разпознае във всички фотосесии, реализирани за по-големите и известни модни списания у нас. Освен че е действащ фризьор, Любо Петров е и търсен преподавател. Скоро му предстои да проведе курс по колористика в рамките на „Арена на красотата”.

Г-н Петров, трето поколение фризьор сте – нямахте алтернатива или просто генът си каза думата?

Имаше алтернатива. Аз не исках да ставам фризьор, но така се случиха нещата, че една американска книга промени съдбата ми. В нея се разказваше за един човек, който си беше поставил за цел да остави занаята в ръцете на децата си. Те обаче не искаха. Доста усилия му костваше да ги убеди и да създаде един наистина проспериращ бизнес. Това ми направи страхотно впечатление, в следствие на което започнах да се съревновавам с баща ми, защото нормалният път на всяка една професия е надграждането. Ако салонът на баба ми преди 1945 –та е бил с 8 места, то този на баща ми е редно да е с 16, а моят с 32…

Вие успяхте ли?

Все още не. (смее се)

Споменахте баба ви, която се е грижила за фризурата на Царица Йоанна – разказвала ли ви е за онова време?

Малко си спомням. Тя ми разказваше, че целият софийски хайлайф е бил евакуиран по време на бомбардировките на Чамкория. Гримьори, фризьори, козметици – всички. Разказвала ми е за това как от “Раковски” до Военния клуб с шейни са ходили на журове и са се забавлявали, но за прическите на Царицата не помня да е споделяла с мен.

Затова пък сигурно доста сте се забавлявали с историите на баща ви и прословутата фризьорска група КЕНТ?

О, да. В нея бяха Кръстьо Капанов, баща ми Евгени Петров, Недялко Недялков и Тодор Тошев (началните букви на имена им образуват абревиатурата КЕНТ- бел.ред). Те ходеха много по фризьорски състезания, бяха в националния отбор, после станаха и треньори – това му беше хубавото на онова време. Доста са работили и са направили за самата професия- създадоха свои школи във фризьорството.

Тодор Тошев боядисваше Тодор Живков. Заради него направиха във “Фармахим” поточна линия за бои, а баща ми е човекът, който направи косата на Лили Иванова от кестенява в черна и това е станало веднага след идването й от Кубрат и стъпването на сцена.

Баща ви – Лили Иванова, вие – Елена Петрова – явно и тук има приемственост. Към какво се придържате при правенето на прическите в сериала „Стъклен дом”?

Към добрия вкус, защото един сериал не предполага да се показват коси, които не са част от ежедневието ни. Все пак трябва да се придържаме към една истинност. Има неща, които са забранени, но няма неща, които да не можем да направим. Водещото в работата ми е естествената визия на самите актьори, за да бъдат частично себе си, но и да показва героя.

Къдравата коса на Елена създава ли ви проблем?

Не, напротив- тя е предизвикателство за мен. Няма неподатлива за обработка коса, както и няма грозна жена- тя просто не е открила себе си.

Имате и салон – случвало ли се е клиентка да остане разочарована от прическата, която й правите?

Не, защото е важно, когато аз предлагам нещо на клиентка, то да е съобразено с моите и нейните възможност, с цялостната й визия. Важно е в нашата професия да откриваме дефектите в един човек и да ги превръщаме в ефекти. Тогава няма начин клиентката да е ужасена и да не се хареса, може само да е шокирана, но не и разочарована.

Кризата кара ли българката да подминава фризьорските салони?

В голяма степен за потребителите е трудно, но за нас имаше оздравителен ефект. Бяха се нароили салони, които не бяха на ниво и тях пазарът така или иначе трябваше да ги изхвърли и този момент дойде сега.

Кризата си е криза, но тенденциите в прическите не се влияят от това….

Да, но нека първо уточним, че в модата няма нищо ново, а нещо вече познато, пречупено през през погледа на настоящето. Жените не бива да следват сляпо модата – тя просто трябва да е като знаме, но сляпото й следване е абсолютно забранено. Всяка жена трябва да адаптира модата към себе си, за да не стане смешна и еднаква с другите.

Разочаровани ли сте от това, че в новия закон за занаятите все още фризьорството фигурира като занаят, а не като професия?

Никой не може да вкара фризьорството в рамки. Самият термин занаят е архаичен. Отдавна фризьорството не е занаят. А ако е бил в началото, то значи и лекарите са занаятчии, защото именно фризьорите са първите осъществявали интервенции като пускане на кръв и манипулации с пиявици. Смешно е да се вкарва професията ни в такива елементарни граници. Ние правим изкуство. Някои хора просто търгуват в момента с имиджа си и ние можем да противостоим на това с масовост. Проблемът е, че гилдията не е обединена. Всеки един от нас се мисли за най-великия и безсмъртен и докато не започнем да мислим за тази професия, а не само за себе си, нещата ще са на това ниво. Затова и сега, на 3 април подкрепяме конкурса за млад колорист, който ще се проведе по време на предстоящата изложба “Арена на красотата” в Inter Expo Centre. Искаме да дадем на младите шанс да премерят сили и да им дадем стремеж за развитие в професията- така ще се избяга от еснафщината.

http://www.vsekiden.com/89871