Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протест

Зърнопроизводители от 21 области в страната излизат на протест. От браша настояват за ясни правила, които да гарантират условия за развитие на конкурентноспособно и устойчиво земеделие. Земеделците недоволстват и от неизпълнените ангажименти и неспазване на меморандума за изплащане на евросубсидите за земя от 2010 година.

Старт на кампанията по изплащането им започна миналата седмица, като бе  въведено и изискване на фермерите първо да бъдат превеждано европейското финансиране, а след като погасят задълженията си към бюджета, и националното. Фермерите искат да плащат по-нисък акциз за горивата, използвани за земеделска техника.  Протестите са организирани по области, като в повечето от тях ще се провеждат по главните булеварди в самите градове, както и по околовръстните шосета. Очаква се и част от шествията да стигнат до главни пътни артерии в страната, като засега от бранша обещават да не блокират движението.

В  Добрич, където се очакват най-много протестиращи, земеделците ще изкарат  техниката си на основните изходи от града като сборният пункт ще бъде на изхода за Генерал Тошево. Земеделска техника ще има и около разклона за Крумово по пътя Добрич-Варна. В Южна България най-горещата точка на протестите ще бъде Петолъчката, където според предварителния план по обяд трябва да се срещнат зърнопроизводители от Сливен, Ямбол, Нова Загора, Карнобат и Бургас. В Северна България ще има протести в повечето градове, като по пътя София – Русе на две места ще достигне шествието на зърнопроизводителите – край Плевен и Русе.

EkipNews.bg