Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Нова криза в Япония: Расте налягането в трети реактор на Фукушима

Обмисля се отваряне на клапите, за да се освободи налягане, но това ще повиши радиацията Увеличава се налягането в Трети реактор на японската атомна електроцентрала „Фукушима 1“. Експертите обсъждат дали да отворят клапите, но това ще доведе до увеличаване на радиацията. Днес бяха включени към мрежовото електрозахранване най-слабо пострадалите Пети и Шести реактор на централата. Тяхното състояние е стабилно. Досега те се снабдяваха с електроенергия от аварийни дизелови генератори.

Призори бяха възобновени усилията по охлаждането на басейна с отработено ядрено гориво на Четвърти реактор на централата. В продължение на час и половина в басейна бяха излети 90 тона вода. Междувременно японското здравно министерство призова жителите на райони край „Фукушима “ да не пият чешмяна вода, след като в нея бяха установени високи равнища на радиоактивен йод.Междувременно от Световната банка съобщиха, че на японската страна ще са й необходими 5 години, за да се възстанови от опустошителното земетресение и вълните цунами, които причиниха щети за 235 милиарда долара, съобщи РИА Новости.

Според последни данни над 21 хиляди души са загинали и изчезнали след бедствията, които удариха страната. Официално потвърденият брой на жертвите е 8450, в неизвестност още са 12 908 души. Работници са били евакуирани от японската АЕЦ „Фукушима 1” в североизточната част на Япония, след като е било забелязано натрупване на дим, идващ от трети реактор на централа. Това съобщи междувременно АФП, като се позова на управляващата централата компания „Токио Електрик Пауър”. „Заради този проблем компанията временно изтегли работниците, докато провери ситуацията на място”, заявил говорител.

blitz.bg