Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Варненци изпратиха част от душата си за Япония с хиляди хартиени жерави

Снощи варненци изразиха своята съпричастност и сгънаха хиляди оригами жерави. Счита се, че така изпращат част от душата и надеждата си в Япония. Инициативата е на 3inSpirit, Галерия Графит и сдружение ВИДЕОХОЛИКА.

Историята е на малкото момиченце Садако Сасаки от Хирошима, болно от левкемия от радиационното облъчване. Стара легенда разказва, че ако човек направи 1000 хартиени жерава-оригами, ще му се сбъдне съкровено желание и той ще се радва на дълъг и щастлив живот. В този труден за Япония момент моралната подкрепа чрез техния символ на надеждата е много повече от пари и помощи.

В Галерия Графит десетки хора сгънаха своите жерави и ги подредиха, за да потеглят днес към страната на изгряващото слънце. Жеравите ще бъдат изпратени като жест на съпричастност от всички нас в град Сапоро, провинция Хокайдо, на неправителствената организация, работеща в областта на културата. С ЖЕРАВ ЗА ЯПОНИЯ 3inSpirit закри изложбата 3 Continents, показала душевността на хора от Европа, Африка и Азия. New Jazz , Etno и Sufi музика от Турция звуча през целият ден.

По-късно снощи бе прожектиран филма “Crossing The Bridge – The Sound of Istanbul” на известния турски режисьор Fatih Akin, включен в официалната селекция на Филмовия фестивал в Кан през 2005 година, и спечелил награда на публиката на Фестивала в Гент – Австрия през същата година. Във филма участват световно известните турски музиканти Mercan Dede, BabaZula, Orient Expressions, Ceza, Aynur Dogan, Sezen Aksu и др.
Ели Маринова

barometar.net