Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Меглена Кунева: Акцизът не обяснява по-скъпия дизел

По-високата цена на дизела в България не може да се обяснява с акциза. Това коментира днес във Варна първият български еврокомисар Меглена Кунева. По думите й не са договаряни по-тежки условия за акциза, а според директивата от 2003 година България е с един от най-дългите гратисни периоди за достигане на минималната ставка на акциза за дизела в ЕС, предаде БТА.Кунева обясни, че България още е в преходния период за акциза на дизела и в момента той е 615 лева за 1000 литра. През 2013 година в нашата страна акцизът за дизела трябва да стане 645 лева за 1000 литра, колкото е минималната ставка в целия ЕС, посочи тя.

На 29 март ще се разглежда и ще бъде представена Бялата книга за транспорта в ЕС, информира Кунева. По думите й това е най-мащабната стратегия за транспорта, правена през последните десетилетия. Основното в нея е повече конкурентноспособност, повече играчи на пазара, възможност да се стигне до всички точки в и извън ЕС и повече технологии.Бившият комисар за защита на потребителите коментира още, че в България един от най-големите проблеми е липсата на доверие на потребителите към търговците. По думите й 50 процента от хората, които са потърсили помощ от Комисията за защита на потребителите, вече са доволни от оказаното им съдействие.

„Ако успеем годишно да вдигаме този процент с 5-10 на сто и да достигнем 80 процента, колкото е в Европа, ще е много добре“, смята Кунева. Тя каза още, че голямо недоволство създават публичните услуги като електроснабдяване, топлоснабдяване и др., защото договорите са неясни, неясни са и сметките.Според нея в България потребителските организации са неглижирани и не са канени за участват в дискусии по тези проблеми. Меглена Кунева присъства във Варна на откриването на форума „Национални дни на кариерата 2011 – Добра Кариера, Добър Живот“.

actualno.com