Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Google обвини Китай в блокиране на Gmail

Google обвини китайското правителство за намеса в Gmail услугите, които компанията предлага.Обвиненията дойдоха след седмици на технически проблеми с Gmail на китайска територия, които съвпаднаха с призивите за протести, подражаващи на тези от Близкия Изток.“Ние извършихме необходимите проверки и се оказа, че не съществуват технически проблеми от наша страна. Тук става въпрос за блокиране на информацията от страна на китайското правителство, по начин, по който да изглежда като проблем с Gmail”, пише в съобщение на Google, публикувано от АФП.

От няколко седмици китайските интернет потребители се оплакват от трудности, свързани с достъпа до техния Gmail акаунт. Прекъсната била и дейността на популярни прокси сървъри, които позволяват на потребителите да заобикалят китайската система за цензура.Освен отправените призиви за бунт, причина за затегнатите мерки е и краят 10 дневната ежегодна сесия на общокитайския парламент, когато по традиция мерките за сигурност са повишени, пише АФП. В Китай работи огромна мрежа за контрол върху интернет, наречена Великата огнена стена (Great Firewall).

Това не е първият случай, при който Google се оплакват от китайски атаки. През януари миналата година американският уеб гигант съобщи, че е бил жертва на кибер атаки от базирани в Китай хакери, които се опитали да получат достъп до акаунтите на китайски активисти за правата на човека.Китай отрече да е замесен по-какъвто и да е начин в атаките към калифорнийската компания, наричайки подобни обвинения безпочвени.

inews.bg